Flere bøker på veien med teater

KORTROMAN TIL SCENEN: Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen i "Svar på brev frå Helga". Foto: Riksteatret

Riksteatret spiller flere bøker i høst og kritikken fra dramatikerne preller fortsatt av.

Tante Ulrikkes vei hadde premiere i går kveld med Det norske teatret. Det skjer ved Rommen scene, heimland barndom for forfatter Zeshan Shakar  Rommen Scene er en scene i Groruddalen, ikke mange kebabkastene fra gata som heter Tante Ulrikkes vei, og den ble åpnet tidligere i år.

STOVNER SPESSIAL: Zeshan Shakars bok til scenen. Gaute Adela Aastorp Cudjoe spiller Jamal og Mo er spilt av Manish Sharma. Foto: Siren Høyland Moe

Stykket er basert på bestselgerromanen og skal gå på Det Norske Teatret til over jul før «hele landets teater», Riksteatret, presenterer det for sine spillesteder med nypremiere på Lillehammer 17. mars. Gaute Adela Aastorp Cudjoe spiller Jamal og Mo er spilt av Manish Sharma.

Har høstet kritikk for bok-teater, men publikum vil ha det

ROMANGLADE: Helge Wille Rekdal og Mette Hægeland Blom ved Riksteatret har flere bøker på scenen kommende sesong. Foto: Vidar Kvalshaug

Nettopp Riksteatret måtte svare for seg i vår om roman-boom i teatrene. Dramaturgene var misfornøyde med at lite, ny og nyskrevet dramatikk fant veien til scenen. Da sa teatersjef Tom Remlov til Klassekampen: «Om vi kommer med historier som overhodet ikke er kjent, er det utfordrende å få folk til å komme før vi reiser videre neste dag».

13 av 26 stykker ved Riksteatret var basert på bøker. Nå i høst er det fire, og Mette Hægeland Blom og Helge Wille Rekdal ved Riksteatret bekrefter det Remlov sa.

– Vi tror vårt publikum leser mange bøker, og vi forsøker så godt det lar seg gjøre å ha litterære arrangementer, introer til stykket eller diskusjoner med litteraturkyndige, skuespillere etc på de stedene det lar seg gjennomføre. Det hender også vi samarbeider med lokale krefter, biblioteker og litteraturhus, sier Mette Hægeland Blom.

ENDELIG PREMIERE: Helge Jordal er sauebonden og Helga, som spilles av Ragnhild Gudbrandsen, er oppstått fra de døde i stykket.

Sauebondens svar til Helga

Et høydepunkt i bøkene de har plukket ut, er Bergsveinn Birgissons tynne, men akk så megetsigende og vakre roman Svar på brev frå Helga. Dramatisering og regi er ved Stig Amdam og stykket har turnépremiere i Ørsta 18. september. Hovedrollene spilles av Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen. Stykket skulle egentlig hatt premiere i Bergen i vår, men det ble ikke ferdig. Islendingen Birgisson er bosatt der.

– Spesielt Vestlandet har vist interesse for Helga. Det spilles på en dialektal nynorsk, en moderert versjon av boka, opplyser Helge Wille Rekdal.

Sulten på mer Sult

Anders T. Andersen er både skuespiller, regissør, romanforfatter og mangt annet. Han spilte hovedrollen i Sult den gang stykket gikk ved Torshovteatret. Nå har han laget sin versjon av det nokså lite spilte romanunderlaget fra Knut Hamsun. Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars synger, det er fem skuespillere og plenty moderne teknikk. Turnépremieren er i Stjørdal 15. januar neste år.

To for barna

Maria Parrs Vaffelhjarte har allerede vært dramatisert for TV og turnéstarten er i hennes hjemfylke, i Ålesund, 13. februar, med flere barneskuespillere. Nå er det Vidar Sandem, tidligere sjef ved Det norske teatret, som har tatt over bestefarrollen etter Nils Sletta.

Bukkene Bruse lager rumpebrann er basert på boka Bukkene Bruse vender tilbake av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund. Riksteatret fikk lov til å lage en sprekere tittel for de minste. Stykket åpner i Nordfjordeid allerede i morgen.

STARTER I MOREGN: Bukkene Bruse lager rumpebrann – fra tre år og oppover.

Barnestykkene spilles ikke i gymsaler og lokalene skolene måtte ha, som i gamle dager.

– Barneteater er midt i formålet og oppdraget vårt, men vi ønsker å gi dem gode teatererfaringer med gode saler der all teknikk som brukes får komme til sin rett. Den kulturelle skolesekken er med på noe av dette og sponsorer som DnB og Statnett finansierer et billettfond der klasser og grupper kan søke om støtte til billetter, opplyser Helge Wille Rekdal og Mette Hægeland Blom.

Riksteatret har 74 spille steder i Norge og programmet for høsten og vinteren ligger her.