Svensk krig om lydboka

I går ble Camilla Läckbergs siste roman «En bur av gull» (Gullburet) lansert som lydbok i Sverige. Dette skjedde hos alle andre enn hos strømmegiganten Storytel. Bonnier har stoppet alle nye leveranser til forlagskonkurrenten. Dermed er det duket for et nytt kapittel i en dramatisk og infektert konflikt.

Det var det svenske bokbransjemagasinet Svensk Bokhandel som tidligere i uka kunne melde at Bonnier har stoppet leveransen av alle nye lydboktitler til Storytel. Årsaken er at forlagskjempen er misfornøyd med betingelsene de er tilbudt fra strømme-giganten.

Bonnier nekter godta kun inntektsdeling

Bonnier-sjef Håkan Rudels har tidligere gjort det klart at Bonnier aldri vil godta en foreslått «revenue-share-model» fra Storytel, en inntektsdeling som savner gulv og tak. I fjor slo det ned som en bombe at Bonnier hadde forhandlet seg fram til en hemmelig avtale som gir Bonnier langt bedre betingelser enn hva andre forlag får hos Storytel. Bonnier får et fast beløp utbetalt hver gang ei lydbok strømmes, noe som har medført at forlaget er blitt betalt opptil det dobbelte av Storytels andre forlagsleverandører. Blant mindre svenske forlagshus er det murret om ulovlig misbruk av Bonniers enorme markedsmakt.

Andre skal betale for gräddfil

Andre leverandører som Bonniers eide Bookbeat og Adlibris, men også Nextory och Bokus, vil fortsatt kunne tilby nye Bonnier-utgivelser. For Storytel er dette et alvorlig angrep i det sterkt voksende svenske lydbokmarkedet. Informasjonssjef Dan Panas hos Storytel uttrykker seg slik:
– Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan.

Ingen speilbar konflikt i Norge

Pikant er det at den kategoriske Bonnier-sjefen Håkan Rudels også er styreformann i delvis Bonnier-eide Cappelen Damm. Cappelen Damm har organisert hele sin strømmetjeneste for lydbøker i et 50/50-partnerskap med nettopp Storytel. Det er imidlertid intet som tyder på lignende samarbeidsproblemer i Norge.

Her hjemme har imidlertid Vigmostad & Bjørkes strømmetjeneste meldt Cappelen Damm til Konkurransetilsynet på grunn av strid om vilkårene de er blitt tilbudt.

Les også: Transferpenger og bøker