– Les mange bøker

– Man uttrykker seg ikke godt på 140 tegn. Vi driver med det i USA nå, og det går ikke bra. Så les heller mange bøker, sa Michelle Obama.

Det var som et vekkelsesmøte i Oslo Spektrum torsdag kveld da tidligere førstedame Michelle Obama gjestet Oslo. Med inspirerende ord, videoer av Obama på Ellen Show og Jimmy Kimmel surrende i bakgrunnen – og spørsmålet «What are you becoming?» på storskjermene. Obama er på en verdensturné, i forbindelse med biografien Becoming (Min historie på norsk, utgitt på Cappelen Damm). Boken er hittil solgt i over 10 millioner eksemplarer på verdensbasis, og har ligget på topp av bestselgerlister siden den utkom før jul.

Råd og livsvisdom

– Jeg er glad for at andre relaterer seg til min historie. Jeg kunne lett skrevet bok om de åtte årene i Det hvite hus, men det er gjort før. Jeg ville at det skulle være en reise, som skulle vise at vi alle er den lille jenta, Michelle Robinson, som ble Michelle Obama. Alle har den reisen i seg, kunne hovedpersonen berette.

De som hadde tatt turen til Spektrum for å høre Obama snakke om tiden i Det hvite hus, Trump og de amerikanske tilstandene ble nok skuffet. Men gode råd og livsvisdom fra Obama satt løst under den 90 minutter lange «intime praten» med komiker Phoebe Robinson.

120 prosenter

– Jeg er en person som gir 120 prosent, sa Obama da hun omtalte barndommen sin på sørsiden av Chicago.

– Jeg var en unge med en flamme i meg, og jeg visste at jeg var smart. Jeg hadde også foreldre som visste at både jeg og broren min var smarte, og som tok oss seriøst. Men ute i den virkelige verdenen møtte jeg raskt folk som ikke syns jeg var smart nok. Og da lurte jeg på hvorfor. Var det fordi jeg var jente? Fordi jeg var svart? Fordi jeg var fattig? Var det derfor de bare gikk utfra at jeg ikke var smart?

Hun forteller at denne tidlige motstanden tente noe i henne.

– Dette gjorde meg til en «Jeg skal vise dere»-person. Min arbeiderklassebakgrunn gjorde meg hardtarbeidende og til en «120 prosenter».

Stemmen min betød noe

Oppvekst var en rød tråd i samtalen mellom Obama og Robinson, og det var særlig kvinners rettigheter, en av Obamas hjertesaker, som ble viet mye plass:

– Det beste faren min gjorde for meg var at han ga meg trygg kjærlighet og respekt i en tidlig alder. Og broren min gjorde det samme, fordi han lærte av faren min hvordan det var forventet at han skulle behandle meg. De la lista høyt.

Hun påpeker at det er i de nære relasjoner barn først lærer hvordan man skal respektere hverandre, og hvor viktig det er å behandle døtre og sønner som likeverdige:

– Stemmen min betød noe, og for meg å ha en far som ga meg den tryggheten betyr alt for meg i dag, og ikke minst for mitt valg av ektemann.

Men hun understreker at hun er klar over at denne oppveksten ikke er alle forunt:

– Det er dessverre mange jenter i dag som ikke er trygge. Kvinner over hele verden er dekket av sår. Det er sår fra slengbemerkninger på gata, fra verbal mishandling, til mer alvorlige ting som overgrep og seksuell vold. Menn må skjønne at dette kommer fra andre menn, og at de ikke bare må være snille mot døtrene sine, men mot alle kvinner de møter i livet. Unge menn må skjønne kraften i stemmen deres.

Obama påpekte at unge gutter også har store utfordringer i dagens samfunn:

– Vi må gi unge gutter et bredere forståelse av hva det betyr å være en mann. Fordi vi kvinner sloss for en plass ved bordet har forståelsen av hva det betyr å være kvinne utvidet seg. For menn handler det fremdeles om å være mektig eller ikke mektig, om å erobre, vinne og forsørge. Jeg lurer på om menn er lykkelige hvis de bare får lov til å være håndfull ting.

For sen til første møte

Godt ute i samtalen, kom det mange hadde ventet på: historien om Michelle og Barack.

– What do you wanna know? spurte Obama publikum.

– Jeg var ikke veldig imponert første gang jeg møtte han. Alle snakket om hvor fantastisk han var, men jeg tenkte at det fikk vi se på. Han hadde et rart navn. Hvem kaller ungen sin for Barack Obama? Og han var fra Hawaii. Jeg så for meg en nerd og en streber, som ikke hadde noen smak.

Michelle jobbet i et advokatfirma, og hadde fått oppgaven med å ta imot Barack og vise ham rundt de første dagene. Da forandret inntrykket seg:

– Han var for sen til første dag på jobben, men han virket ikke stressa for det. Og da tenkte jeg: Søt.

Til tross for den umiddelbare tiltrekningen, og Baracks «swag», hadde hun ingen planer om å bli sammen med en kollega. Men de ble gode venner.

– Det var i dette vennskapet jeg så hvordan han behandlet verden rundt seg, og det var han jeg forelsket meg i. Han lærte meg å ikke ta meg selv så seriøst, og å åpne meg for alt jeg kunne bli. Jeg ble tiltrukket av ham fordi han hadde hatt et liv med mange opp- og nedturer, men selv var han veldig stødig. Det var kvaliteter som minnet meg om faren min. Vi var like, men i kjernen var vi motsetninger som var tiltrukket av hverandre?

Hva lærte han av deg?

– Han lærte å komme tidsnok.

Hvor er dine 50 prosent?

– Ekteskap er en storm, og han plassere oss i orkanens øye, fortalte Michelle Obama.

Til tross for de uvanlige vendingene livene deres har tatt, var Michelle klar på at deres ekteskap var som alle andres: hardt arbeid.

– Det er ingen som forteller deg at ekteskapet er en jobb, og det er ingen som forteller deg at når dere får barn kommer du til å hate han. Du hater han fordi han er så dårlig med barnet, og du klarer aldri helt å sovne, fordi du stoler ikke helt på at han klarer å passe ordentlig på ungen deres. Ekteskap er ikke 50/50, og du hater han for det. Jeg tenkte ofte: «Hvor er dine 50 prosent? Jeg ser bare 10», sa Michelle Obama, til latter fra salen.

Hun forteller også åpenhjertig om den tøffe tiden da Barack valgte å stille som president.

– Småbarnsperioden er slitsom og uglamorøs, og så kastet Barack en presidentkampanje inn i alt det og jeg tenkte: «Hva feiler det deg?». Og når han så, midt under kampanjen, snakket om et tredje barn, sa jeg bare: «Nei, din politiske karrière er ditt tredje barn. Så kos deg med den, din tulling».

– Der er du jo

Da Barack Obama ble president var barna deres, Sasha og Malia, 10 og 7 år. De vokste opp i Det hvite hus, men de var som tenåringer flest: slitsomme.

– Tenåringer prøver å ødelegge deg. De prøver bare å lyve for deg og å få ting av deg. Du kan ikke kvitte deg med dem, så man tar frustrasjonen ut på hverandre. Men, det blir bedre når de flytter ut. Nå ser jeg på mannen min og tenker: «Der er du jo. Du er søt! Hvor har du vært de siste 21 årene?» Så til alle foreldre der ute: Det er ikke deg, det er dem.

Mange ser på Michelle og Barack som rollemodeller når det gjelder ekteskap, men det vil Obama ha seg frabedt:

– Ekteskap er ikke sånn som man ser det på TV, og jeg vil ikke at jeg og Barack skal være et bilde på perfeksjon, for dere ser ikke når jeg kveler ham på bakrommet.

– Les mange bøker

– Jeg kommer ikke til å svare «Becoming av Michelle Obama», sa Obama da hun ble spurt hvilke bøker hun vil anbefale unge å lese.

– Jeg vil at unge folk skal sørge for at de leser historier som ikke handler om mennesker som dem. Vi trenger å se flere historier. Velg en bok som handler om noen som ikke er som deg. Det vil bryte ned barrierer.

Hun vil at folk skal legge fra seg telefonen, og heller plukke opp en bok.

– Jeg hater sosiale medier, men det har vært en kul måte for unge å se seg selv over hele verden. Men det kan man heller gjøre i form av en bok, i stedet for en tweet. Man uttrykker seg ikke godt på 140 tegn. Vi driver med det i USA nå, og det går ikke bra. Så les heller mange bøker.

Spørsmålet som ble stilt publikum på storskjermene før showet blir helt til slutt stilt den tidligere presidentfruen: «Hvem er du i ferd med å bli?» eller på engelsk: «Who are you becoming?”.

– President, kanskje? spør Pheobe Robinson, men Michelle benekter dette raskt:

– Jeg skal i hvert fall ikke bli president. Det jeg heller blir er mer håpefull, og det er på grunn av den neste generasjonen. De vil gjøre ting bedre. De er bekymrede og redde, men de er klare for at vi skal tilby dem en bedre vei fremover. Vi skylder dem, som de voksne i rommet, å gjøre ting bedre, og å sette oss selv i andre rekke. Da kommer de til å sveve.