Supertruse til besvær

«Captain Underpants», «Fifty Shades of Grey», «Hunger Games» … Se hvilke bøker amerikanerne vil ha fjernet fra bibliotekhyller og klasserom.

Captain Underpants-serien, i norsk oversettelse: Kaptein Supertruse, er de bøkene flest amerikanerne ønsket fjernet fra skoler og bibliotek i 2013 – som i 2012.

 

Det er the American Library Association Office for Intellectual Freedom (ALA) som fører oversikt over såkalte “utfordringer” som de får på sitt bord. En slik utfordring er definert som «en formell skriftlig henvendelse fra et bibliotek eller en skole, som oppfordrer til at en bok eller annet materiale skal bli forbudt eller fjernet på grunn av innhold eller uegnethet.»

 

«Concerned individuals»

I 2013 kom det inn 307 slike henvendelser, fra bibliotekarer, lærere og «concerned individuals». Bak Dav Pilkeys populære serie på klagetoppen følger Toni Morrisons The Bluest Eye og Sherman Alexias The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian. Deretter finner vi, kanskje ikke overraskende bestselgerne Fifty Shades of Grey og The Hunger Games.

 

Sex og bannskap

Uegnet språkbruk, uegnet for aldersgruppen og vold er de tre hovedankepunktene klagerne bruker i forhold til Kaptein Supertruse-bøkene. Men ellers er det sex som opprører de amerikanske leserne mest: «Sexually explicit» og unsuited to age group» er gjengangere i toppen. Det er også røyking, rusmidler, nakenhet og problemstillinger knyttet til religion. De tre siste på Topp 10-listen får av innsenderne dessuten påpakning for henholdsvis homoseksualitet, okkult satanisme og rasisme.

 

Mer tolerante

ALA melder at det I tiårsperioden 2000 til og med 2009, ble innsendt 5009 slike klager. 1636 av disse hadde sitt utspring i skolebibliotek, 1811 i klasserom og 1217 i folkebibliotek. Den klart største andelen av klagene (2535) var initiert av foreldre.

Men amerikanerne er tilsynelatende i ferd med å bli stadig mer tolerante. Fjorårets 307 klager var en betydelig nedgang fra de 464 som ble registrert i 2012.

 

«Klage-toppen», USA 2013 (Kilde: ALA)

 1.  Dav Pilkey: Captain Underpants
 2.  Toni Morrison: The Bluest Eye
 3.  Sherman Alexia: The Absolutely True Diary … 
 4.  E. L. James: Fifty Shades of Grey 
 5.  Suzanne Collins: The Hunger Games
 6.  Tanya Lee Stone: A Bad Boy Can Be Good for A Girl  
 7.  John Green: Looking for Alaska
 8.  Stephen Chbosky: The Perks of Being a Wallflower
 9.  Rudolfo Anaya: Bless Me Ultima
10.  Jeff Smith: Bone