Sultprisen til Lars Petter Sveen 

"Djerv og stilsikker". Slik beskriver juryen Lars Petter Sveen, som i dag fikk Sultprisen 2015 for sitt forfatterskap.

Lars Petter Sveen har i dag mottatt Sultprisen 2015 for sitt forfatterskap. Sultprisen er en fri forlagspris som hvert år deles ut for å hedre et eminent yngre forfatterskap.

Juryen fremhever Sveens særegne, engasjerte litteratur i prisbegrunnelsen: «Årets Sultprisvinner er en djerv, stilsikker og høyst original stemme i den norske samtidslitteraturen.».

 

Sjelden mottakelse

Lars Petter Sveen (f. 1981) debuterte i 2008 med novellesamlingen Køyre frå Fræna. Han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris, Aschehougs debutantstipend og Sunnmørsprisen for debutsamlingen. Også for sin andre bok, romanen Eg kjem tilbake fra 2011, fikk han glitrende kritikker. Guds barn fra 2014 er hans litterære gjennombrudd.  Romanen fikk en sjelden fin mottakelse av kritikerne og ble snart solgt til Danmark og USA. For boka fikk han Nynorsk litteraturpris 2014, Bokhandelens forfatterstipend, han var også  nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris, Natt & Dags Oslopris og P2-lyttaranes romanpris. Lars Petter Sveen har fått Mads Wiel Nygaards legat for sin forfatterskap, han er tildelt, som den første, Jan Roar Leikvolls minnepris 2015, er blant de ti fremste unge norske forfatterne kåret av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival.

 

«Et mesterstykke»

Juryen omtaler Guds barn som et mesterstykke: «Gjennom portrettene av mennesker på flukt i et okkupert Palestina, skildringene av fundamentalistisk motivert bestialitet og utforskingen av hva det vil si å tro og handle godt, framstår Guds barn som en svært relevant roman om vår egen tid. At romanen er under oversettelse til flere språk, viser dens egen evne til å virke i verden. Det er et mesterstykke hvordan forfatteren får leseren til å se samtiden i øynene gjennom en litterær dialog med 2000 år gamle tekster, og samtidig får disse velkjente tekstene til framstå på nytt for oss, med sine spennende lakuner og relasjoner.»