Storytel kjøper Islands største forlag

Jonas Tellander og Storytel sikrer seg majoriteten i Islands ledende bokförlag Forlagið.

Strømmegiganten Storytel går nå også inn i forlagsdrift på Island, etter å ha sikret seg 70 prosent eierskap i sagaøyas ledende bokforlag Forlagið. Den nåværende majoritetseieren, den litterære stiftelsen Mál og menning, blir sittende som 30 prosents minoritetseier. Handelen krever grønt lys fra islandske konkurransemyndigheter.

Bredt nordisk eierskap

Dermed har Storytel et bredt eierskap i nordiske forlag – i Sverige, Finland, Danmark og nå Island. I Norge nøyer man seg enn så lenge med å eie norske Storytel 50/50 sammen med Cappelen Damm.

– Vi er glade over å kunne ønske Forlagið velkommen i Storytel-familien og vår forlagsvirksomhet med kjente nordiske varemerker som Norstedts Förlagsgrupp, Gummerus Publishers og People’s Press. Det føles fantastisk å kunne forene krefter med de dyktige forleggerne hos Forlagið, som deler vår pasjon for store forfatterskap og fortellinger, uttaler Storytel-toppsjef Jonas Tellander i en pressemelding.

Islandske toppnavn

Forlagið ble grunnlagt i 2007 av Jóhann Páll Valdimarsson, Egill Örn Jóhannsson og Mál og menning, og har vokst til å bli Islands største forlag. Fjorårsomsetningen landet i for på rundt 8 mill. euro, med en EBITDA på rundt 460 000 euro. Forlagið har rundt 150 utgivelser per år og kan skilte med flere populære islandske forfatterskap på sin liste – som Halldór Laxness, Arnaldur Indriðason, Guðrún Helgadóttir, Sjón og Steinunn Sigurðardóttir.

– Vi er veldig glade for å innlede et samarbeid med en av de mest dynamiske og innovative kreftene i den moderne forlagsbransjen, sier Egill Örn Jóhannsson, forlagssjef i Forlagið, i den samme pressemeldingen.