Lesekonkurranse engasjerte

Norli juniors lesekonkurranse doblet lesingen i grunnskolen, og høsten i fjor ble det lest nesten 40 millioner sider til sammen.

Norli juniors lesekonkurranse i samarbeid med forlagene Aschehoug og Piggsvin har skapt enormt engasjement på grunnskolene om i landet. Hele 1400 klasser og 572 skoler har deltatt, og de har til sammen lest 39,3 millioner sider fra 1. oktober til 31. desember.

 

– Det er utrolig hvordan barna har engasjert seg. Mange har lest både julaften og nyttårsaften. Foreldre har måttet innføre lesestopp på kveldene der de tidligere hadde iPad-stopp. Mange barn har for første gang funnet gleden ved å lese, forteller Caroline Heitmann, ansvarlig for Norli Junior Lesekonkurranse.

Konkurransen har foregått i sanntid, og på Norli juniors nettside har elevene kunne følge med på hvordan de lå an i forhold til andre klasser på skolen eller andre klasser over hele landet

 

.
LESEGLADE: Elevene ved Tordenskjoldsgate skole i Kristiansand viser frem
noen av bøkene de leste.

 

De nærmere førti millioner sidene betyr en dobling av hva elevene normalt leser. Før konkurransen anslo lærerne ved de nesten 600 skolene at elevene leste 62 sider hver i uken. Under konkurransen ble det derimot lest 128 sider i snitt.

Mens beste elev i konkurransen i 2015 strakk seg til 18.000 sider, er det hele 28 elever som i 2016 klokker inn med mer enn 20.000 leste sider.

 

Ivrige elever

Det er lærerne som har måttet godkjenne lesingen, og Heitmann forteller om overentusiatiske elever som har fulgt klassens utvikling med argusøyne.

– Lærere har fått SMS fra elevene både i helger og i romjulen med oppfordring om å godkjenne straks, foreller Heitmann.

Forrige uke ble vinnerne av konkurransen kåret. Tre klasser ble trukket av de 25 mestlesende klassene på landsbasis. Vinnerne får pizzalunsj og forfatterbesøk fra enten Iben Akerlie, Bjørn Sortland, Bobbie Peers, Nina Elisabeth Grøtvedt, Audhild Solberg eller Lars Joachim Grimstad.

 


TREKNING: Caroline Heitmann under trekningen av vinnerne forrige uke.

I tillegg til dette blir alle fylkesvinnere og alle klasser som har lest mer enn 5000 sider per elev invitert til Barnas dag hos Norli 18. mars, hvor det blir feiring med kake og utdeling av pokal. Det er totalt 40 skoleklasser som i år blir invitert.

 

Litteraturklubb, ikke gaming

– Noe av det riktigste vi gjorde i denne konkurransen, var å åpne for at høytlesning teller som lesing. Det har gjort at dyslektikere og barn med lesevansker virkelig har kunnet ta del i konkurransen på linje med sterke lesere. Lærere forteller at elever har byttet på å lese høyt for de som har problemer med å lese selv, forteller Heitmann.

35 % av lærere som har dyslektikere i klassen, sier i en spørreundersøkelse at de registrerte en stor eller meget stor økning i lesing blant dyslektikerne som følge av konkurransen. I spørreundersøkelsen sier 26 % av lærere med «datahekta» gutter i klassen at disse økt lesing i stor eller meget stor grad.

 


LESEGLADE: Ikke rart at Vassøy Skole gjorde det bra på lesekonkurransen
– elevene der leser overalt – og alltid!

 

– Noen steder har guttene møttes på fritiden for å lese. Kanskje er litteraturklubber for gutter en ny trend?, spør Heitmann, og forteller videre at Norli juniors lesekonkurranse er et prosjekt de vil fortsette med i fremtiden, og håper på å slå flere rekorder i året som kommer.

– Mange barn blir enormt motivert av konkurranse, og mange hundre barn har vunnet lesegleden gjennom konkurransen, og som en lærer sier: Det er den største premien.