Store navn på Booker-kortliste

Foto: Jean Maleke

Det er kvinnene og veteranene som dominerer kortlisten til årets Man Booker Prize. Se hvem som kniver om den gjeve prisen her.

Kortlisten til Man Booker Prize ble annonsert tidlig mandag morgen av juryformann Peter Florence, under en pressekonferanse ved London British Library. Han sa at juryen ble lamslått av hver og en av bøkene på kortlisten:

– Vi beundrer den ekstraordinære ambisjonen i disse bøkene. Det er en stor mengde humor, av politisk og kulturell art, og vakkert språk. Som med all stor litteratur oser disse bøkene av liv. Vi har en kortliste med seks ekstraordinære bøker, som alle er verdige vinnere. Enhver som leser alle seks bøkene vil bli beriket og henført, de vil bli lamslått av kraften i historiene, og oppmuntret av hva litteratur kan gjøre med fantasien vår.

– Bøkene er ekstraordinære

Booker-prisen er åpen for alle forfattere, uansett nasjonalitet, som skriver på engelsk og er utgitt i Storbritannia eller Irland mellom 1. oktober 2018 og 30. september 2019.

Kortlisten for 2019 er:

Margaret Atwood (Canada), The Testaments (Chatto & Windus)

Lucy Ellmann (UK/USA), Ducks, Newburyport (Galley Beggar Press)

Bernardine Evaristo (UK), Girl, Woman, Other (Hamish Hamilton)​

Chigozie Obioma (Nigeria), An Orchestra of Minorities (Little Brown)​

Salman Rushdie (UK/India), Quichotte (Jonathan Cape)​

Elif Shafak (Tyrkia/UK), 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (Viking)

– Det var vanskelig å se juryen snevre inn fra langlisten til denne kortlisten. Men disse seks bøkene er ekstraordinære. De fremmer andre verdener, og de bærer med seg en rikdom av liv og stemmer. Jeg tror jeg trygt kan si at juryen ikke hadde noen kriterier, de gikk inn i denne prosessen med åpent sinn, men de fant romaner som er politiske, fryktløse og som føles, sier Gaby Wood, literary director i Booker Prize Foundation.

Veteraner på kortlisten

Kortlisten ble valgt ut av 151 påmeldte bøker, og består av fire kvinnelige forfattere og to mannlige. Indie-forlaget Galley Beggar Press har én bok på kortlisten, av de to bøkene de utgir i år. Pengiun Random House er representert ved fire bøker, utgitt på imprintene deres Chatto & Windus, Jonathan Cape, Hamish Hamilton og Viking.

Blant de nominerte forfatterne er det flere som tidligere hr vært kortlistet. Atwood er blant annet kortlistet for oppfølgeren til en tidligere kortlistet roman, The Handmaid’s Tale. Hun vant også prisen i 2000 for The Blind Assassin, og er også kortlistet tidligere for bøkene Cat’s Eye (1989), Alias Grace (1996) og Oryx and Crake (2003).

Salman Rushdie (Foto: Aschehoug)

Av andre veteraner på listen, har Salman Rushdie ofte vært å se på Booker-prisens nominasjonslister. Han vant prisen i 1981 for Midnight’s Children. I 1993 ble same bok kåret til “Booker of the Bookers”, for å markere 25 årsjubileet til prisen, og I 2008 ble den utnevnt til “Best of the Booker” for å markere 40 årsjubileet. Rushdie har også vært kortlistet for Shame (1983), The Satanic Verses (1988) og The Moor’s Last Sigh (1995), og han har blitt langlistet for Shalimar the Clown (2005) og The Enchantress of Florence (2008).

Hvis Lucy Ellmanns Ducks, Newbury Port vinner blir det den lengste boken I prisens historie med sine 998 sider. Den nåværende lengste vinnerboken er av Eleanor Catton, for sin 832 sider lange The Luminaries.

Chigozie Obioma er kortlistet med sin andre roman, og dette er også hans andre Booker-nominasjon. Debuten The Fishermen ble kortlistet i 2015.

Fjorårsvinner solgt halvmillion

Kortlisten ble satt sammen av en jury bestående av fem medlemmer. Juryformann er grunnlegger og leder av Hay festivalen Peter Florence, og med seg har han tidligere forlegger Liz Calder, forfatter og filmskaper Xiaolu Guo, forfatter og programleder Afua Hirsch, og konsertpianist og komponist Joanna MacGregor.

Vinneren blir annonsert 14. oktober under en høytidelig seremoni i London’s Guildhall. Hvert forfatter på kortlisten mottar 2.500 pund, og en spesiell innbunden utgave av boken deres. Vinneren vil motta ytterligere 50.000 pund, og kan forvente et umiddelbart oppsving i boksalget.

Fjorårsvinneren var Anna Burns med The Milkman. Salget eksploderte etter kåringen og er nå oppe i 546.000 eksemplarer, ifølge The Guardian. En uke etter Anna Burns mottok prisen i fjor, økte salget 880 prosent, fra 963 solgte eksemplarer uken før prisutdeling til 9.446 solgte eksemplarer uken etter. Boken er i tillegg solgt til 40 land.