Stor pris til lite forlag

– En viktig anerkjennelse, sier Karen Hagen, etter at norske Grapefrukt forlag vant førstepremien under IPPY Awards i USA.

Det lille, uavhengig norske forlaget Grapefrukt har sikret seg en betydelig anerkjennelse på den andre siden av Atlanteren: Forlagets utgivelse Lee Miller – A Life With Food, Friends and Recipes av Ami Bouhassane har vunnet 1. premie i Independent Publishers Awards (IPPY Awards) i USA.

Kjent krigskorrespondent

Internasjonalt er den amerikanske fotografen Lee Miller (1907-1977) mest kjent som modell, surrealist og motefotograf, og, ikke minst, som krigskorrespondent under den andre verdenskrig, og ikke som gourmetkokk.

Dette er mer enn en bok med oppskrifter. Hennes barnebarn Ami Bouhassane utforsker Lee Millers liv gjennom innflytelse av mat og hvordan det stiger opp til å bli det kreative som hun til slutt bytter ut kameraet med.

Slet med krigstraumer

Ami Bouhassane er, sammen med faren Antony Penrose, forvalter av Lee Miller Archive.

– Hun har jobbet tett med materialet i mer enn nitten år og denne nærheten med arbeidet har gitt henne et unikt innblikk i bestemorens liv og gitt tilgang til aldri tidligere publiserte manuskripter og fotografier.  Det er en sterk og veldig ærlig historie, forteller Grapefrukt-forlegger Karen Hagen, og legger til: – Hver weekend fylte Lee Miller huset i Sussex med venner, som Max Ernst, Dorothea Tanning, Picasso og Man Ray.  Å lage mat for vennene ble hennes redning og vei tilbake til livet. Det hun hadde observert under krigen som korrespondent berørte henne dypt, og hun led av det som i dag skulle bli diagnostisert som posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Viktig anerkjennelse

– Dette er en viktig anerkjennelse for Grapefrukt Forlag, som er et lite uavhengige forlag. Lee Miller Archive tok en risiko da de inngikk en avtale med oss. Det eneste vi hadde å vise til var den norske utgivelsen av ‘Alice B Toklas kokebok, som solgte 5000 eksemplarer. Thames & Hudson ønsket også å gi ut denne boken om Lee Miller, de synes nærmest det var en tragedie at familien valgte Grapefrukt forlag fremfor dem. Det har vært en lang prosess, 10 år har det tatt. Det er derfor ekstra moro at den blir belønnet med en gull i kategorien kokebøker, hvor det myldrer av gode konkurrenter, sier Karen Hagen, som også vil sende noen blomster til Hilary Woulfe (Schlägergåren Kafé) som oppskriftansvarlig og stylist, Designbyrået Forest og fotograf Levent Ultanur.

København-utstilling

Akkurat nå er det en utstilling med fotografier av Lee Miller på Det National Historiske Museum på Frederiksborg Slot i Danmark: «Danmarks befrielse, maj 1945». Etter D-dagen fulgte Lee Miller de allierte troppers erobring av det europeiske kontinent, herunder konsentrasjonsleirene Buchenwald og Dachau. Utstillingen viser bilder som Lee Miller tok, da hun i slutten av mai 1945 kom til Danmark. Her dokumenterer hun gleden i det befridde Danmark, blant annet flyktningenes rørende hjemkomst fra Sverige, britiske soldaters møte med københavnerne og besøk på Amalienborg hos kronprins Frederik IX’s familie.