Fem nye år for Helle-Valle

Kristin Helle Valle fortsetter som sjef for Litteraturhuset i Bergen.

På styremøtet i går ble det klart at Kristin Helle-Valle fortsetter som leder for Litteraturhuset i Bergen i fem nye år. Åremålsstillingen ble utlyst i vinter og det var flere sterke kandidater til jobben, som Helle-Valle altså fikk fornyet.

 

Kristin Helle-Valle ble først ansatt som prosjektleder da Litteraturhuset var under planlegging i 2009. Da huset åpnet dørene for publikum i 2013, fikk hun jobben som daglig leder. Litteraturhuset i Bergen har vært en suksess med et stort antall arrangementer og høye besøkstall.

I 2015 var ca 110 000 personer innom Litteraturhuset, og det ble holdt 850 åpne arrangementer. I tillegg var det ca 100 såkalt «lukkede arrangementer», det vil si at lokalene ble leid ut til eksterne.

 

Sterkt søkerfelt

Kristin Helle-Valle er naturligvis glad for å få fornyet tillit i et sterkt søkerfelt, der også tidligere leder for Litteratursymposiet i Odda, forfatter og redaktør Marit Eikemo, var i finalen. Det var trolig også Espen Røsbak, som er sjef for festivalen Kapittel i Stavanger.

Jeg er veldig glad for å få fornyet tillit, sier Kristin Helle-Valle til BOK365. – Det er jo dette jeg er opptatt av. Det er dette som fyller dager og kvelder og delvis netter. Det er deilig å vite at jeg kan fortsette på samme vis, og det er en bekreftelse på at det vi driver med er riktig.

 

litteraturhuset

 

«Folkets hus»

Litteraturhuset åpnet i januar for tre år siden og Helle-Valle har styrt butikken siden huset bare var et prosjekt. Hva er hun mest glad for å ha fått til?

– Jeg er glad for at vi har hatt et så godt samarbeid med alle de institusjonene som lager alle arrangementene på huset. Vi som jobber her tar oss av det litterære, men vi har samarbeidet med ca 200 andre arrangører. Det at andre også har eierskap til huset er viktig og det har gledet meg at de har det.

– Hva blir viktigste oppgaver fremover?

– Det er viktig å fortsette som et slags «folkets hus», med debatter og møter. Det er viktig å møtes og snakke ansikt til ansikt og ikke bare å sosiale medier. Her møter politikere borgerne, og de som sitter på kunnskap og makt møter folk. Og så er det viktig at dette ikke bare skal foregå i Oslo, sier Kristin Helle-Valle.

 

Budsjett: 13 millioner

Litteraturhuset i Bergen har et budsjett på ca 13 millioner kroner i år. Av dette er ca 40 prosent støtte fra private institusjoner og personer, ca 30 prosent er offentlig støtte og ca 30 prosent kommer fra egne inntekter.

 

Les også: Ett år og fullvoksen