Steinbeck og bikkja som bobil-bok

ON THE ROAD: Bjørn Ingvaldsen er svoren bobilsjåfør og har et variert bokutvalg å anbefale. Foto: Bergen Offentlige Bibliotek

Bjørn Ingvaldsen kaller seg bobil-erkenerd og tar også med seg praktiske på sommerens tur i Europa. Og noe for de yngste.

Det er ferie og vi skal nok en gang ta med oss bobilen til Frankrike. Akkurat hvor ruta går vet vi foreløpig ikke, hetebølger eller regnvær er lett å styre unna i bobil. En forfatter jeg aldri kommer bort fra, er John Steinbeck, gjerne de tidlige bøkene Paradisets enger og Til en ukjent Gud. Men den jeg vil trekke fram her, er reiseberetningen Turen med Charley, som ble til da Steinbeck og hunden hans reiste rundt i USA i en campingbil. Historien er fasinerende og campingbilen, «Rocinante», eksisterer fortsatt i Steinbecksenteret i hans hjemby Salinas.

En annen nobelprisvinner på reise er Harry Martinsson. Mange av hans bøker har temaer omkring utferd og lengsel, fra Nomad og Resor utan mål, til romfartseposet Aniara. I Veien til Klockriket forteller han om den fattige sigarmakeren Bolle, som i en tid av omstilling blir tvunget ut på landeveien, «loffen», og om de opplevelsene han har, de fordommene han blir møtt med og hans drøm om en gang komme til et mål han ikke vet hva er. I likhet med norske Asbjørn Elden, forteller han om den mest konkrete klassereisen som finnes, de fattige som gir seg på vandring i mangel på arbeid og hjem.

Som bobilreisende erkenerd på farten i Europa er det en del ting som opptar meg. Det ene er bilskilt, noe av det andre er historie og historiske kart. Bilskiltinteressen får sitt via egne nettsider, mens kart og historie kan pleies med Bjørn Berges fasinerende bok Landene som forsvant. Kriger og konflikter – og noen avtaler – har ført til at grenser har blitt flyttet, land har oppstått og forsvunnet igjen. Noen eksisterte bare i noen uker, som Allenstein, mellom Polen og Tyskland, eller Øst-Rumelia, i området mellom dagens Hellas og Bulgaria, som i hvert fall rakk å gi ut egne frimerker.

Noe av sjarmen med å dra på bobilferie er at man ikke trenger å planlegge så mye på forhånd. Som regel går turen til Frankrike, Italia eller Spania. Og noen land på veien dit. Opplevelsene er mange og det kulinariske er en del av dem. Men man vil gjerne prestere litt selv også på slike turer. I boka To bluss og en grill – kokebok for folk på farten har Ingeborg Dirdal samlet oppskrifter på alt fra stedstypiske matretter i mange land til gourmetmåltid det er mulig å trylle fram med gode råvarer og enkle kokemuligheter i bobil eller campingvogn. Og, ikke minst, med vinanbefalinger.

Skulle noen av familiens yngste bli med på turen, må vi ha med lesestoff for flere aldersgrupper. I Ingeborg Arvolas bok Buffy By er talentfull møter vi outsiderjenta fra en fattig famille i en rik hverdag, en familie som knasker tørre knekkebrød og heller går ei mil til trening enn å droppe den. Dette er ei morsom bok, men også veldig sår, den viser oss hvordan det er, for den lille familien med bare en forelder, å klare seg med lite og likevel ikke føle seg utenfor eller skamfull. I situasjoner hvor andre ville trukket seg tilbake, tar Buffy og mora heller tre skritt fram og lar det stå til. Vakkert, morsomt og sårt.