Spania blir gjesteland i 2021

Frankfurt Bokmesse annonserte onsdag at Spania blir gjesteland i 2021.

Onsdag annonserte Frankfurt bokmesse og det spanske Departementet for utdanning, kultur og sport, Spanias deltakelse som gjesteland ved Frankfurt bokmesse i 2021. Dette er en rolle Spania sist hadde i 1991 – dermed kommer 2021-messen akkurat tredve år etter forrige spanske besøk på gjestepaviljongen i Frankfurt.

–  Spania, som mange andre europeiske land, opplever svært turbulente tider med politisk spenning og konflikt, sa Juergen Boos, direktør for Frankfurt bokmesse, under pressekonferansen onsdag, og la til: –  De som arbeider innen det kreative møter utfordringen med ikke bare å belyse og dokumentere denne tidsperioden, men også med å fortolke den konstruktivt og dermed bygge broer mellom oss.

Under pressekonferansene beskrev begge partene Spanias rolle som gjesteland ved messen som en utmerket måte å vise frem utviklingen og trendene i spansk kultur de siste tiårene, og for å presentere spansk litteratur og forfattere til et internasjonalt publikum. Et annet mål ved Spanias deltakelse er å skape internasjonalt nettverk for den spanske kulturbransjen.

Mangfold og innovasjon

Den spanske forleggerforeningen og kulturdepartement ønsker å bruke Frankfurt-messens brede internasjonale rekkevidde til å formidle ny innsikt om Spanias kulturelle landskap. Målet er å fokusere på mangfold og innovasjon. I tillegg til den tradisjonelle bokbransjen, vil Spania også inkludere deltakere fra andre kreative retninger som visuellkunst, TV, radio, musikk, spill, gastronomi.


Íñigo Méndez de Vigo, den spanske minister for utdanning, kultur og sport, og Juergen Boos.

 

Spanias deltakelse som «Guest of Honor» knyttes sammen med et program for å promotere lesing, som kulturdepartementet annonserte tidligere i år, og det spanske kulturprogrammet for 2020, som har som hovedmål å spre spansk kultur internasjonalt.

Stor utvikling

Spania var gjesteland i 1991, men siden den gang har den spanske bokbransjen gjennomgått store omstillinger. Per dags dato har Spania rundt 80.000 utgivelser hver år, og er dermed et av landene i verden som årlig utgir flest nye boktitler.

Bokbransjen er en av de viktigste økonomiske drivkreftene innen spansk kultur. I følge det spanske kulturdepartementet bidro bok- og avisbransjen i 2014 til nesten en prosent av bruttonasjonalproduktet, og 34 prosent av brutto-omsetningen innen kulturområdet. Dette gjør bokbransjen til Spanias viktigste innen kunst og kultur. I 2015 arbeidet det 515.000 mennesker innen kulturbransjen, hvorav nære 10 prosent med avis og bøker.

I følge de ferskeste tallene fra International Publishers Association er Spania det fjerde største europeiske bokmarkedet – etter Tyskland, Storbritannia og Frankrike. Spanias mest populære og viktige samtidsforfattere er Fernando Aramburu, Dolores Redondo, Carlos Ruiz Zafón, Javier Marías, Almudena Grandes og Arturo Pérez-Reverte.

Frankfurt bokmesse

Frankfurt bokmesse er Europas største og kanskje viktigste bokmesse. Hvert år trekker messen over 280.000 besøkende fra 125 land, inkludert rundt 170.000 bransjeansatte. Videre besøkes messen av 10.000 akkrediterte journalister fra 75 land, og på programmet står rundt 4.000 bokarrangementer.

Norge skal som kjent være Gjesteland i 2019, mens i 2018 er det Georgia. I 2020 er det Canada som skal huse gjestepaviljongen. Neste års messe går av stabelen 10.-14. oktober.

 

(Foto: Marifé Boix-García)