Spaner i hovedfeltet

Kurt Aust har skrevet krim der flere av rytterne i Tour de France er involvert. Og der en ung norsk syklist blir en viktig brikke i politiets arbeid.

Ukens forfatter har timet utgivelsen av thrilleren med handling fra Tour de France perfekt. Om en uke rettes verdens øyne mot syklistene i Frankrike og de ivrigste holder fokus på dem i tre uker. Kanskje kunne noe av det Kurt Aust skriver om skjedd … 

 

Forfatter: Kurt Aust

 

Aktuell med: Dødt løp – Aschehoug forlag

En mordetterforskning avslører at noe skal skje under Tour de France, fire sykkelryttere skal tilsynelatende være involvert, men man vet ikke hvem og hva de har planer om å gjøre. En ung nordmann blir overtalt/presset til å bli politiets spaner i TdF-feltet for å spionere på sine konkurrenter og kolleger.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Dødt løp er en Tour de France-thriller, dvs at handlingen stort sett foregår i og rundt det to hundre mann store feltet som skal sykle nesten 4000 km på 21 dager. For meg har TdF hatt alt hva man kunne forlange av en spenningsbok: drama, helter, skurker, lojalitet, svik, suksess, fiasko osv osv, og jeg ventet i flere å på at ‘noen’ skulle skrive en slik bok. Men det skjedde ikke. Derfor gjorde jeg det selv.

 

Tre favoritter:

Aust_Kurt_4f_2009Jeg velger tre krim/thriller-favoritter, siden jeg selv er der for tiden:

1: Fred Vargas (Frankrike): Herlige skjeve karakterer, plot som virker til å være på kanten av det sannsynlige, men likevel lander, stort sett, med begge bein på jorden. Venter med lengsel på neste …

2: Peter Temple (Australia): Språksterk og innsiktsfull forfatter. På den onde dag er noe av det beste jeg har lest av krim – overhodet.

3: Deon Meyer (Sør-Afrika): Oppdaget Meyer for et år siden og har siden slukt halve forfatterskapet. Gir et dybdeborende innblikk i et land som er like ukjent for meg som var det en annen planet. Spennende som fy.

 

Uslipt diamant:

Å kalle Qiu Xiaolong (Kina/USA) uslipt er som å kalle en gourmetrestaurant for et gatekjøkken, men han er ukjent og fortjener mange flere lesere. Krimhandlingen i bøkene foregår i Shanghai på tidlig 90-tallet og gir et bilde av et Kina i dyptgående forvandling.

 

Sist leste bok:

Judith Schalansky: Atlas over fjerne øyer. Med vakre kart og én side litterær tekst for hver av de 50 mest isolerte øyer på jorden. Herlig! Jeg ordinerte tidlig meg selv maks 2-3 øyer per kveld for å strekke ut nytelsen. Anbefales på det sterkeste. Ble dessverre ferdig i går.

 

Hvordan jobber du?

kurtaustomslagI prinsippet 8.30 til 15.30 hver dag, men er blitt flinkere til å ta pause og gjøre andre ting innimellom. Starter et nytt prosjekt med å tenke mye, går turer, ligger på terrassen med blikket i skyene, og forestiller meg personer, scener, handling – vurderer tematikk, undertekst, røde tråder osv. Parallelt med dette gjør jeg research, leser om emnet jeg skal skrive om, besøker aktuelle steder, snakker med eksperter. Når første og siste kapittel begynner å ta form i hodet mitt og rammeverket for handlingen virker rimelig solid, begynner jeg å skrive. Det er alltid mye mellom første og siste kapittel jeg ikke vet hvordan skal utvikle seg, problemer jeg ikke vet hvordan jeg skal løse når jeg kommer så langt. Det er viktig for meg. Det gir rom for overraskelser, improvisasjon, noe friskt. Sikrer fortellingen mot å bli stiv og forutsigelig. Jeg bruker normalt to år på en bok.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Tja, Pippi Langstrømpe er en gammel flamme fra jeg var sju år, så henne, kanskje sammen med Éowyn, rytterprinsessen fra Ringenes Herre. Det hadde vært interessant.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Helt seriøst: Merethe Lindstrøm.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Jeg er bare på fb, det er mer enn nok. Tar lange fb-pauser når jeg må konsentrere meg om et manus.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Encyclopædia Britannica. Et herlig sted med mange gylne tilbud.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Har prøvd begge deler. Hyggelige personer, men som meg selv ikke utpreget sosiale vesener i slike sammenhenger (og derfor vil jeg foretrekke Vigdis Hjorth som sikkert kan snakke for oss begge:)

 

(Foto: Bjørg A. Ringstad)