- Jeg har ikke lest Harry Potter-bøkene, men sovnet til to av kinofilmene, forteller ukas barnebok-profil Randi Fuglehaug, som heller vil på eventyr med Pippi.
Hva skal man bli når man blir stor? Randi Fuglehaug har skrevet bok om hundre morsomme ting du kan gjøre når du blir stor. Boka passer best for barn i alderen 9 – 13 år, og er ment til å inspirere og skape glede rundt yrkesvalg og det voksne liv. Fuglehaug er journalist og forfatter, og har tidligere gitt ut bøkene På kanten og Englepappa ved Kagge Forlag. Bli bedre kjent med henne her i vår ukentlige spalte.
Forfatter: Randi Fuglehaug, 34
Aktuell med: Slik blir du statsminister – og 99 andre morsomme ting du kan gjøre når du blir stor (Kagge Forlag).
Boka presenterer hundre av de mest spennende, tøffeste og rareste yrkene som finnes, blant annet gjennom intervjuer med en rekke kjente og ukjente mennesker som har disse jobbene. Målet er å inspirere barn i alderen 9 til 13 år, som fortsatt har muligheten til å bli akkurat det de vil når de blir store, til å glede seg til både yrkesvalg og voksenliv.
Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
Da jeg var 11 år og drømte om å bli journalist og forfatter, var jeg veldig nysgjerrig på hva folk gjorde på jobben og hvordan de hadde kommet seg dit de var. Det er jeg fortsatt. I arbeidet med boka fikk jeg blant andre spørre en astronaut, en iskremsmaker, en statsminister, en popstjerne, en insektforsker og en fotballproff om hvordan man blir astronaut, iskremsmaker, statsminister, popstjerne, insektforsker og fotballproff. Randi (11) hadde frydet seg.
Tre barnebok-favoritter:
– Alf Prøysen: Den grønne votten. Historien bestefar pleide å gjenfortelle mens han vevde billedtepper og jeg satt ved siden av og lekte med garnet.
– Gunilla Bergström: Du er en luring, Albert Åberg. Min to år gamle sønn elsker den, og jeg humrer av den politiske ukorrekte alenepappaen som drikker øl og røyker pipe foran tv-en.
– Astrid Lindgren: Alle vi barna i Bakkebygrenda. Verdens koseligste barnebokunivers.
Sjekk ut:
Jeg har ikke lest den selv, men jeg synes Guro Hoftun Gjestads første ungdomsroman Ord på S høres veldig fin ut.
Hvordan jobber du?
Jeg liker å ha struktur og klare planer på hva jeg skal gjøre, så jeg lager en detaljert disposisjon før jeg begynner med research, intervjuer og skriving. Siden denne boka var min første for barn og unge, jobbet jeg en del med språket for å ikke gjøre det for barnslig og ikke for voksent.
Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
Bare en ferieforelskelse av Ann M. Martin. Det var den første boka jeg fikk i TL-klubben og perfekt for en liten bygde-tween full av hormoner og leselyst.
Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
Willy Wonka – under forutsetning av at møtet fant sted på sjokoladefabrikken.
Og hvem ville du helst selv ha vært?
Charlie Bucket, etter at han har arvet fabrikken.
Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
Ideelt sett det samme som en virkelig god voksenbok: et interessant plot, en god driv og en god porsjon humor der det passer!
På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
Over de syv hav med Pippi. Jeg har ikke lest Harry Potter-bøkene, men sovnet til to av kinofilmene.