Sorg og skyld med uventet vri

Mange lag i medrivende britisk krim, som trygt kan pakkes i påskesekken.

Det pøsregner og er mørkt og kaldt når mor og sønn på fem går hjemover mot rekkehuset i Bristol. Der venter varm te og kos etter endt skoledag. Men slik skal det ikke gå. Jacob Jordan er som barn flest, og liker å løpe foran. Det lille øyeblikket mor slipper hånden er nok. Fem år gamle Jordan dør på stedet, mens føreren stikker av.

Førstebetjent Ray Stevens og hans kollega Kate blir satt på saken. Ray er overarbeidet og presset på alle fronter. Hjemme sliter han med dårlig samvittighet; tenåringssønnen blir stadig mer stille og innesluttet, og Ray burde stilt opp mer. For første gang i sin lange karriere tar bekymringen for familien oppmerksomhet fra jobben. Dessuten blir kollega Kate stadig mer interessant …

Etterforskningen står i stampe, og blir til slutt lagt i en skuff, men både Kate og Ray har en murrende følelse av at det er noe de har oversett.


Clare Mackintosh:
Jeg lar deg gå
Krim og spenning
Cappelen Damm
384 sider
Ulrik Farestad

 

Bunnløs sorg

Samtidig følger vi bokens jeg-forteller, Jenna – en kvinne i bunnløs sorg, som forlater Bristol og rekkehuset uten en annen plan enn å komme seg langt bort. Ingen vet hvor hun skal, mobilen kastes, og en vilkårlig buss fører henne til en avsidesliggende landsby ved kysten av Wales. Der leier hun en falleferdig hytte og isolerer seg fullstendig i en mørk bunnstrøm av sorg, skyld og skam.

Men; vennlige naboer, en kjekk veterinær og en fotohobby som etter hvert blir til jobb, gjør at vi puster lettet ut og tenker at det ordner seg for Jenna. Det er nesten så det snur litt for fort, og Mackintosh tar et skritt vekk fra krimsjangeren og over mot et plot forfatteren Jo Jo Moyes kunne skrevet.

Men la deg ikke lure av dette stemningsskiftet. Den dagen politiet står på døren til Jennas falleferdige hytte, tar boken en kraftig dreining, og Jenna innser at fortiden har innhentet henne. For leserne er dette en overraskende twist som viser at Clare Mackintosh kan sine ting. Vi innlemmes deretter i en historie om mishandling, og en psykopats nådeløse lek med menneskene i sine omgivelser. Historien kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen og enhver.

Debutanten Clare Mackintosh har sin bakgrunn fra politiet, der hun jobbet i 12 år før hun startet opp som frilansjournalist. Hendelsene i Jeg lar deg gå er inspirert av en lignende sak Mackintosh opplevde i politiet.

 

Psykologisk thriller

Jeg lar deg gå har fått strålende kritikker i hjemlandet, ligget på Sunday Times bestselger-liste i lang tid, og har solgt over 400 000 eksemplarer. Clare Mackintosh, som selv har opplevd sorgen ved å miste et barn, skriver så du nesten føler deg som en inntrenger i et annet menneskes mareritt.

Også maktesløsheten i forhold til en manipulerende psykopat blir godt beskrevet. Men først og fremst er det den overraskende twisten historien tar, som gjør dette til en veldig god psykologisk thriller.

De som likte Gillian Flynns Flink Pike eller Paula Hawkins Piken på toget, kan trygt stappe denne i påskesekken.

 

KARI BIRKELAND