En bragd av en bok

Forfriskende og nyskapende sakprosa om Bergens stjernearkitekt.

 

Sjelden er jeg blitt så oppslukt av en bok som Nicholas Møllerhaugs Stupet, en fortelling om arkitekten Leif Grungs liv, skaperverk og skjebne.  Dette er rett og slett en bragd av en bok – vakker, spennende og leservennlig. Dertil viktig arkitekturhistorie.

Det ville ikke forundre om boken dukker opp blant de nominerte til høstens Brage-pris.

 

Bergens stjernearkitekt

Arkitekt Leif Grung (1896 – 1945) er en av våre internasjonalt mest kjente arkitekter. Egentlig var det maler han ville bli, og han studerte da også i Oslo under blant annet Christian Krohg. Boken er rikt illustrert og viser mange eksempler på at Grung var i besittelse av et meget stort talent.

Grungs far var imidlertid sterk motstander av at sønnen skulle velge en karriere som kunstner. Kompromisset ble at Grung ble påmeldt arkitektstudiet ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Her ble han uteksaminert i 1920. Tre år senere startet han eget arkitektkontor i Bergen.


Nicholas Møllerhaug:
Stupet – Leif Grungs krig
Sakprosa
Vigmostad & Bjørke
336 sider

På 20- og 30-tallet oppførte funksjonalisten Grung en rekke staselige byggverk i hjembyen: – Blaauwgården, Kalmarhuset og Bygård Fortunen er kun tre av de mest berømte. Grung bygget for fattig og for rik. Han var energisk, effektiv og full av kreativt pågangsmot, ofte risset han små skisser til kundene under innsalgsmøtene. Hans talent for maling og tegning ble dermed gode følgesvenner.

Bykjendisen «Grungen» var flamboyant, elsket biler og bar alltid en hvit cowboyhatt, noe som gjorde han lett gjenkjennelig i bybildet. Selvsagt oppsto det misunnelse i kjølvannet av suksessen, men slike småligheter lå ikke for Leif Grung.

Under krigen tegnet Grung noen få oppdrag for okkupasjonsmakten. Selv hevdet han etter krigen at disse oppdragene hadde han tatt som dobbeltagent, og at han hele tiden hadde videreformidlet viktige opplysninger til Hjemmefronten. Få festet tiltro til forklaringen. Av Grungs kontaktmenn var den ene blitt arrestert og sendt i fangenskap til Tyskland hvor han avled en måned før krigen sluttet. Den andre var skutt av tyskerne på Trandum i 1943. Beskyldningene om landssvik ble for mye for Grung å bære. Høsten 1945 tar han i vanæren sitt eget liv.

 

Møllerhaugs detektivarbeid

«Ingen ville ha noko med Leif Grung å gjere lenger. Difor stod han på toppen av stupet tidleg om morgonen den 2. oktober 1945. Difor kasta han seg utfor – nedi steinura tretti meter lenger ned.»

Stupet er altså stedet hvor Grung kastet seg ut og boken starter med selvmordet. Fra dette utgangspunktet starter forfatteren Nicholas Møllerhaug oppnøstingen av Leif Grungs historie. Boken blir med dette medrivende og spennende, like som en detektivhistorie. Og svarene gir seg ikke selv, hele 12 år har Møllerhaug brukt på å lete informasjon og ledetråder. I starten møter han stengte dører og mange advarer han mot å vekke opp vonde minner.

Heldigvis lot ikke Møllerhaug seg stoppe. Han besøker eldre folk som husker av Leif Grung, han går nøye gjennom gamle arkiver og han gransker bygningene for også gjennom disse finne ledetråd til nye kilder. Noen vil kanskje kunne innvende at fortellerteknikken gir for mye fokus til forfatteren selv, på bekostning av hovedpersonen, men denne anmelder er ikke enig. Alt Møllerhaug foretar seg har klar adresse til Leif Grung, og hver liten insidens har til hensikt å belyse hovedpersonens karakter og livshistorie.

 

Unikt formvalg

Formvalget og fortellerteknikken er usedvanlig: Fargerikt, originalt, lekent og stilsikkert. Også i dette harmonerer boken godt med hovedpersonen. Dette er rett og slett forfriskende og nyskapende sakprosa.

I etterordet takker Møllerhaug en rekke som har bidratt til boken. Uten forkleinelse for noen må det her være lov å nevne bokens designer, Laila Mjøs. Videre forlagets sakprosaredaktør Frode Molven.  Sistnevnte har gitt forfatteren svært frie hender, men har likevel og ganske sikkert, vært en stødig rådgiver i arbeidet med å gi boken slik et helhetlig og bestemt uttrykk. Stupet – Leif Grungs krig er Nicholas Møllerhaugs debut som forfatter. Vi er mange som ser fram mot flere utgivelser.

 

ANDERS NERAAL