Eventyrlig fra Ishiguro

Overraskende fra Bookerpris-vinneren, ti år etter forrige roman.

Kazuo Ishiguros første roman på ti år er langt unna Resten av dagen og Gå aldri fra meg. I En kjempe begravd beveger Ishiguro seg ut på nytt territorium: Fantasy. Handlingen er lagt til etter kong Arthurs tid, og omhandler briter og saksere og deres forhold seg imellom. Vi følger ekteparet Axl og Beatrice, som legger ut på en reise for å finne sønnen, som forsvant for mange år siden. På veien møter de riddere, drager og uhyrer, samt nye venner og fiender.

Boken er godt skrevet. Dialogen mellom Axl og Beatrice er enkel, men vakker, og sammen med dem prøver vi å finne ut av grunnlaget for deres samhold og kjærlighet til hverandre. Over landet der de bor har det nemlig lagt seg en mystisk tåke, som gjør at minner forsvinner. Axl og Beatrice prøver ikke bare å finne sønnen sin, men også å finne hverandre igjen.


Kazuo Ishiguro:
En kjempe begravd
Roman
Cappelen Damm
351 sider
Kari og Kjell Risvik

En kjempe begravd starter litt tregt. Kanskje er det fordi sjangeren og stilen er så uvant fra Ishiguro, slik at det tar litt tid få ordentlig tak på den. I sin helhet er boken likevel fascinerende, og altså annerledes. Etter en treg start, gjør Ishiguro opp for seg med å servere oss et vakkert eventyr.

Kazuo Ishiguro regnes som en av våre fremste samtidsforfattere. Kanskje er det nettopp denne evnen til å fortelle så vakkert om kjærlighet, minner og ekteskap, uansett sjanger, som har gitt ham den statusen.

En kjempe begravd er en overraskelse, men fremdeles med Ishiguros stempel på seg.

 

KRISTIN HARTVEDT

 

Hovedfoto: Utsnitt fra En kjempe begravd (Cappelen Damm, 2016)