Samtaler inn i høsten

For Wenche Haugsand er ikke sommeren det samme uten gode venner, grillmat, bøker og gode samtaler man kan ta med seg inn i høsten.

Wenche Haugsand kan gå inn i sommeren med et smil om munnen. Pitch forlag har hatt en god vår, mye takket være gode hjelpere, hevder hun selv. Men det som virker å ha gjort henne mest opprørt denne våren var at Martine slapp kulen på Paradise Hotel.

 

Hvor tilbringer du ferien? 

Jeg reiser til hytta i Snertingdal. Et fantastisk sted å feriere! Jeg kan male hus, snekre, hugge ved og klippe plen– eller gå tur i fjellet om jeg får lyst til det. Eller bare sitte i en stol og fintenke. Og minst en gang i uken drar vi ned til Dokka for å handle. Handleturen avsluttes med lunsj Bondlisenteret. Og i august blir det konsert på Dokka Camping! Lothepus spiller opp til dans!

Ferie med eller ferie fra bøker?

Det blir ferie med bøker. Det tar ofte litt tid før jeg kommer i gang, men når jeg får fart på lesingen, kan det gå med mange bøker. I år blir det både lyrikk og krim. Kan forresten bli noen manus også, men det sier vel alle i forlagsbransjen.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Synes det er vanskelig å vurdere hvilken bok som er «beste bok». Det kommer litt an på tid og sted. Liker lette og underholdende bøker, krim og lyrikk. Har lest både Magne Hovden, Vigdis Hjort og Hege Norman-Stormbringer nylig. Det var gode leseopplevelser. Neste ut er Marianne Teies diktsamling «Du bestemmer deg for at dette er et minne». Og så blir det helt sikkert noe krim. Noe skandinavisk.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

Jeg er veldig glad i enkel grillmat – enten pølser og hamburgere eller fisk i folie. Det er kjapt og smaker godt. Og så blir det ikke så mye oppvask. Har ikke oppvaskmaskin på hytta. Det jeg som er oppvaskmaskinen.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Da ville jeg invitert på Sing Star-party med fingermat. Tror det hadde blitt fantastisk gøy sammen med Dora Thorhallsdottir, Kristian Moldestad, Bård Nylund, Trude Drevland og Vigdis Hjort. Stian Hjelvin Andersen synger ikke så bra, men hadde vært gøy å ha med han også. For å si det sånn; Jeg kan min Dido og «White flag»!

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

Nå er vi i Pitch forlag i en litt spesiell situasjon – som et helt nytt, lite forlag som skal forsøke å konkurrere mot alle de store. Det første som slår meg er derfor all den gleden og hjelpsomheten vi møter. Har lyst til å takke alle forfatterne som vil leke med oss, Aschehoug for at de har tro på oss og både bokhandlere og alle andre som vi samarbeider med daglig. Det er denne støtten som gleder meg mest!

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

Det er vel ingen i bokbransjen jeg unner en brennmanet? Er ikke det ganske vondt?

Du er glad i karaoke. Hvilken sang er din favoritt på karaoke, og hvem synger du den aller helst med?

Akkurat nå er det «Propaganda» med Briskeby som er favoritten – og jeg synger den aller helst alene. Om jeg må synge sammen med noen, så må det være Lise Karlsnes.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Det første jeg ville gjort var å samle en gjeng med smarte folk fra bransjen, lytte de ut og få en oppfatning av «rikets kulturtilstand». Og så ville jeg overlatt roret til noen andre. Jeg passer ikke til å være minister.

Hva  en god sommerferie inneholde?

Jeg er veldig glad i å være utendørs om sommeren og da er det jo fint om det ikke regner hver dag. I tillegg må sommerferien inneholde gode venner, grillmat og bøker. Og noen nye, fine samtaler. De er fine å ta med seg inn i høsten.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Ja, du kunne spurt: Hva tenkte du da Martine Lunde slapp kula under finalen i Paradise Hotel?

Jeg syntes utrolig synd på Kevin! Martine Lunde stakk av med alle pengene. Da jeg møtte ham for noen dager siden, snakket vi om det. Det viste seg at TV-publikummet hadde tatt affære og vippset penger direkte til Kevin. Det synes jeg er litt gøy!