Sliter med å levere

Donald Trump (Foto: Offical White House Portrait)

Forlaget bak «Fire and Fury» sliter med å møte den massive etterspørselen etter boken.

Michael Wolffs avslørende bok om Trumps presidentskap, Fire and Fury, har vært det store samtaleemnet i USA den siste uka. Boken ligger for tiden i på førsteplass i alle formater (innbundet, e-bok og lydbok) på Amazon. Men nå har et problem meldt seg for de mange nysgjerrige leserne; å få tak i boken. Den enorme etterspørselen har nemlig ført til at forlaget, Henry Holt, sliter med å trykke nok.

Fire måneder ventetid

Grunnet at særlig betente utdrag fra boken, som omhandlet tidligere sjefstrateg Stephen Bannon, ble lekket til pressen før boken ble utgitt, var etterspørselen etter boken rekordhøy da den kom i salg forrige fredag. Nå er papirboken utsolgt hos alle de store amerikanske kjedene, hos Amazon og flere fribokhandlere. Den er kun tilgjengelig i et begrenset opplag hos bibliotekene.

Bibliotekene på sin side sliter også med å møte etterspørselen. Publishers Weekly melder at to dager etter boken var utgitt hadde Chicaco Public Library ingen ledige eksemplarer til utlån, mens hele 800 interesserte hadde satt seg på venteliste. I Boston var det 236 stykker på venteliste for bibliotekets 12 eksemplarer av boken, mens i New York har hele 1688 interesserte lesere satt seg på venteliste. Lånere blir møtt av fire måneder ventetid på e-bok-versjonen.

Konkurranse på vei

Amazon uttalte i en pressemelding at mangelen på bøker skyldtes fremskyndingen av utgivelsen fra forlagets side. Nå arbeider de på spreng i samarbeid med forlaget for å få sendt ut alle bestillingene så fort som mulig, men de hevder at det kan gå så mye som fire uker før kundene mottar boken.

Publishers Weekly melder også at det er sannsynlig at interessen vil kjølne noe før kundene mottar boken, og at konkurransen er på vei. To nye bøker om Trumps presidentskap er nemlig planlagt med utgivelse 16. januar: David Cay Johnston’s It’s Even Worse Than You Think (Simon & Schuster) og David Frum’s Trumpocracy (HarperCollins).

I Norge

Også i Norge merkes interessen for boken. BOK365 meldte i går at Kagge har sikret seg de norske rettighetene til boken, og har satt hele sju oversettere i sving for å få ut boken til planlagt tid; sent i februar.

Den norske importøren SD Books melder også at de fikk inn en ladning Fire and Fury, og at disse gikk rett ut igjen til norske bokhandlere. Men SD Books er lovet nye forsendelser i morgen og rett etter helgen.

 

(Foto Trump: President Trump Official Portrait / The White House.gov)