«Fire and Fury» med sju oversettere

– Jeg har aldri vært borti en bok med så mange oversettere, men jeg har heller aldri fått muligheten til å lansere et så stort prosjekt på så kort tid heller, sier Kagges forlagssjef Anne Gaathaug.

Michael Wolffs Fire and Fury dominerte det amerikanske nyhetsbildet denne helgen. Boken, som ble lansert fredag, maler et bilde av en politisk ledelse i kaos og førte til et offentlig munnhuggeri mellom Trump og hans tidligere sjefstrateg Stephen Bannon.

På hjemmebane er det Kagge forlag som har stukket av med de norske rettighetene til boken, som vil få tittelen «Ild og Vrede: På innsiden av Trumps hvite hus» på norsk.

– I vår ånd

– Det er en bok som er helt i vår ånd. Da vi leste det første utdraget, som jo ble lekket før helgen, kastet vi oss rundt og meldte vår interesse til agenturet. Vi ble fort enige, og har allerede begynt oversettelsen. Vi har en gjeng med oversettere som jobber på spreng, så vi får gitt ut boka så tidlig som mulig, forteller Anne Gaathaug til BOK365.

Allerede i slutten av februar skal boken lanseres. Det begynner altså å haste. Derfor har Kagge satt hele sju oversettere på jobben. Til sammenlikning ansatte Schibsted i sin til hele tre oversettere for å få i havn David Beckhams biografi på rekordtid.

– Jeg har aldri vært borti et prosjekt med så mange oversettere, men jeg har heller aldri fått muligheten til å lansere et så stort prosjekt på så kort tid. Da var det bare en ting å gjøre. Alle oversetterne synes det er veldig morsomt selv.

Hvem disse oversetterne er vil ikke forlaget gå ut med. Men de røper at oversetterne har fått frist til sent januar med å levere et ferdig produkt, og det er én av oversetterne som har fått rollen som «teamleder» med ansvar for å sy det hele sammen.

Cease and desist

Løpet av helgen uttrykte Trump seg, på sedvanlig vis, i et aggressivt tonelag mot bokens innhold, hvor kilder som Bannon stiller seg svært kritiske til hans lederstil og familie. Trump påstod blant annet at Bannon hadde «mistet forstanden», og Trumps advokater sendte et såkalt «cease and desist»-brev til Bannon, og anklaget ham for å bryte en taushetserklæring. De sendte også et «cease and desist»-brev til bokens forlag, med krav om at boken ikke skulle utgis. Forlaget, Henry Holt & Company, svarte med å fremskynde utgivelsen.

IKKE AKKURAT TRUMP-FAN: Forfatter Michael Wolff går hardt ut mot Trump i «Fire & Fury».

Trump har påstått at boken kun fremmer løgner, noe man tar med knusende ro hos Kagge:

– Jeg tenker som så at Trump sier mye rart, og han står fritt til å mene hva han vil. Men vi ser ingen grunn til å betvile hverken Wolffs metoder eller kilder. Så vidt jeg har skjønt har ingen av hans kilder sagt at boken er løgn. Hvis folk angrer på hva de har sagt, så får det være. Jeg tar det hele med stor ro. Det faktum at Trump vil stoppe boka tenker jeg bidrar til at folk vil lese den.

– Skriver godt

– Tror du et norsk publikum vil være interessert i denne boken?

– Ja, det er jeg helt sikker på at de er. Jeg skal være forsiktig med å bruke meg selv som målestokk for markedsundersøkelser, men kun basert på utdraget jeg fikk lese før helgen fikk jeg veldig lyst til å lese boken. Wolff skriver morsomt, underholdende, om folk vi vet om og om temaer som angår oss, sier Gaathaug, som tror norske boklesere fint kan vente til oversettelsen er klar:

– Folk kommer til å ville lese den, og de vil lese den på norsk. Wolff skriver godt, men språket er relativt avansert engelsk-amerikansk – så vi tror mange vil ha glede av den norske oversettelsen og lese boken når den kommer ut.

Trosset kulda

Grunnet den store mediedekningen av boken, særlig etter svært betente utdrag ble lekket, flokket store menneskemengder seg i bokhandlerne da de åpnet fredag morgen. Boken topper nå bestselgerlisten på Amazon. Bokhandelen Kramerbooks, i hjertet av Washington D.C, ble utsolgt på 20 minutter.

De var ikke den eneste bokhandelen som opplevde trykk i morgentimene. Bokkjøpernee stod i kø lenge for butikkene åpnet fredag for å sikre seg et eksemplar. Det forteller mye om interessen i et USA som opplever kulderekorder mer snøstorm og et tosifrete minusgrader. Slike amerikanske tilstander i Norge våger ikke forlagssjefen i Kagge å håpe på:

– Jeg skal være forsiktig med å spå, men jeg tror mange kommer til å forhåndsbestille boken. Jeg tror boken har en bred appell, da den virkelig er noe for seg selv. Det er virkelighetslitteratur på et helt nytt nivå, og jeg gleder meg ordentlig.

 

(Foto Gaathaug: Vebjørn Rogne)