Barnebokvåren på Litteraturhuset

Lars Mæhle (Foto: Tove Breistein)

Lærs Mæhle er én av forfatterne barna kan møte på Litteraturhuset i Oslo denne våren.

Det ordinære programmet for våren på Litteraturhuset i Oslo ble sluppet forrige uke, men nå er det barnas program som står for tur. Denne våren kan de unge se frem til flunkende nye, inspirerende forfattermøter, lesestunder, forestillinger, filmvisninger og quiz på Litteraturhuset.

Barnelørdag

Litteraturhuset fortsetter tradisjonen med lesestunder for barn mellom to og fire år. Mini-lørdag åpner barneprogrammet på Litteraturhuset 20. januar, hvor forteller Marianne Sundal og musiker Selma Bolstad tar for seg «Om verdens beste smokk». Senere på våren kan man høre om «Lille Ugle som leter etter moren sin», om «Minsten som blir sint»og om den blå elefanten Mimbo Jimbo som bygger et helikopter.

Snømannen illustrert av Raymond Briggs.

Av andre lørdagsaktiviteter for barn på litteraturhuset denne våren finner vi programposten «Lørdagsklassikeren». Den 28. januar blir det filmvisning av Raymond Briggs Snømannen, mens de senere presenterer H. C. Andersen-klassikerne Den stygge andungen i form av teaterforestilling med Para Film & Teater, og Prinsessen på erten som fortellerstund med Kristine Haugland.

Sterke navn på barneprogrammet

Litteraturhuset får denne våren også besøk av lysende debutanter som Zeshan Shakar og Ingunn Thon. Brageprisvinner Maria Parr kommer for å samtale med Liv Gulbrandsen og fortelle og lese fra sin nye bok Keeperen og havet, mens sykehusklovn og forfatter Elisabeth Helland Larsen tar med seg dukkene «Livet» og «Døden», og vil fortelle om både det fine og triste i livet. Lars Mæhle kommer med barnehagekrim for de yngste, mens Constance Ørbeck-Nilssen kommer med boka Fargene som forsvant illustrert av Akin Duzakin, om livet i krig sett med et barns øyne.

Stamceller illustrert av Øystein Runde.

I Litteraturhusets faste sakprosaserie, får barna denne våren lære mer om kroppens superhelter, stamcellene, når tegneserieskaper Øystein Runde gjester Litteraturhuset. Mens lørdag 28. april kommer forteller Torgrim Mellum Stene for å forklare hva vi mennesker skal med hår, og hva vi har gjort med håret vårt opp igjennom historien, med utgangspunkt i boka Hei, hår! av svenske Annica Hedin.

Ny serie

TO ILLUSTRATØRER: Ragnar Aalbu og Anna Fiske er å møte på Litteraturhuset denne våren. (Illustrasjon av Aalbu og Fiske. Foto: Litteraturhuset)

«Tegn svaret!» er navnet på Litteraturhusets nye programserie. Her får barna møte to illustratører som leser og viser bilder fra de fine bøkene sine. Deretter blir de intervjuet av forfatter Veronica Salinas – men de får ikke lov til å svare med ord – bare ved å tegne på tavla! Lørdag 27. januar kommer illustratørene Jill Moursund og Alice Lima de Faria, lørdag 17. mars kommer Ragnar Aalbu og Anna Fiske, og 14. april er det Rune Markus og Nora Brechs tur til å presentere sine bildebøker og bli intervjuet.

Skolebesøk og åpent barnerom

Også denne våren blir det mulig for skoleklasser å besøke Litteraturhuset. Videregående skoleelever får møte forfatter Zeshan Shakar med boka Tante Ulrikkes vei, i samtale med rapperen Don Martin. Ungdomsskoleelever får møte Tor Arve Røssland og hans grøsser-roman Glimt som henter opp igjen dystre skjebner fra annen verdenskrig.

 

Mellomtrinnet får forfatterbesøk av Ingunn Thon, kjent fra NRK Super. Tredje- og fjerdeklassingene møter forfatter og illustratør Reidar Kjelsen som tegner ekle og fantasifulle ting på tavla, mens de aller yngste skolebarna får oppleve en tonesatt framføring av bildeboka Jenta som ville redde bøkene, skrevet av Klaus Hagerup med illustrasjoner av Lisa Aisato.

Tirsdager, onsdager og fredager er det lesestunder i Barnerommet på Litteraturhuset. Her blir det høytlesning og visning av bildebøker på storskjerm, og torsdager får vi besøk av fortellere som formidler eventyr og historier fra ulike deler av verden. Denne våren blir det besøk av blant andre Sarah Ramin Osmundsen, Helga Samset, Mehda Zolfaqari, Anette Sandvær og Beathe Frostad.

Se hele programmet for barn og unge på Litteraturhuset i Oslo her.

 

(Foto Mæhle: Tove Breistein. Foto Shakar: Julie Pike)