Skyver serieforfatter inn i skjønnlitteraturen

STOR HØSTLISTE: Elizabeth Sellevold og Anne Iversen hos Vigmostad & Bjørke har en bred høst med noe for alle aldre.

Laila Brendens roman er en av satsingene til Vigmostad & Bjørke, men Jonas Gardell og en "ny" Sabeltann er også på høstmenyen. 

Toner fra en stille skog blir Laila Brendens første «vanlige» roman. Hun har solgt over en million serieromaner og er svært erfaren. Språket i seriebøkene var godt fra før, men i denne nå kom det noen runder med manus som Brenden kanskje ikke var vant til fra før. Det er spennende for begge parter. Vi har jobbet lenge med denne boka, forteller Anne Iversen hos Vigmostad & Bjørke.

Brendens historiske roman er den første i en planlagt trilogi, men det er mer skjønnlitterært i høst. Kristin Hauges Ritualer kom forrige uke og er allerede anmeldt hos BOK365

Mikkel Vikas andre bok er en novellesamling om oppvekst i Tønsberg. Forlaget har nye dikt fra Paal Maage Elstad og en antologi som virker inspirert av Ren Poesi-suksessen. Størst kommersiell forventning knytter det seg til Victoria Hislops De som er elsket og Jonas Gardell. Begge kommer til Oslo midt i september.

Svenskene kommer

Både forlagssjef Elizabeth Sellevold og infosjef Anne Iversen er betatt av Jonas Gardells Til minne om en betingelsesløs kjærlighet og Sverige har hyllet ham som de pleier. Gardell har 15 bøker av seg, men brøt gjennom i Norge med trilogien Tørk aldri tårer uten hansker. 

Jan Guillou fortsetter sin århundrekrønike og er kommet til 1980-tallet i høstens bok og i Noe å leve for har Richard Roper skrevet om verdens mest ensomme mann.

I samme grenseoverskridende åndedrag kan vi også nevne Bjarne Riiser Gundersens reisende uforskingsbok Svenske tilstander. 

Krigsseilere og konspi

Historiker Øystein Morten har før tilgjengeliggjort historiene om Sigurd Jorsalfar og Olav den hellige. Nå jakter han på Olav Tryggvason.

– Dette er juicy stoff fra overgangen fra det hedenske Norden til kristendommens tid og det er litterært sterkt, sier Elizabeth Sellevold.

Helge Simonnes har skrevet om korset i politikken og Elisabeth Bergskaug har Bompengeboka. Konspirasjoner har vært en av årets andre snakkiser. Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss lager normalt Konspirasjonspodden og har nå laget et minioppslagsverk om populære konspirasjonsteorier, og de du har glemt.

Noen husker kanskje Mikal Olsen Lerøens sterke dokumentar på NRK om faren som gjorde farefulle oppdrag i oljekrigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet. Nå er den bygget ut til bok.

– Disse var også krigsseilere og Jon Michelet rakk å være konsulent på boka. I tillegg til Lerøens fars historie er det mye kritikk av både myndigheter og redere som satte liv i fare, opplyser Sellevold.

Ny Sabeltann

Vigmostad & Bjørke  er et av landets ledende forlag innenfor ung litteratur og nå er fem bøker om og med Kaptein Sabeltann oppgradert visuelt til glede for nye, unge fans. Quisten Animation har stått bak overhalingen av kapteinen og hans venner. Camilla Otterlei og Tiril Valeur har startet en ny romanserie for de yngste. Første utgivelse heter Katt savna. 

GAMMEL KJENNING: Kaptein Sabeltann er betydelig modernisert av Quisten.

Av ny, norsk litteratur for eldre, unge lesere, merker vi oss Klokkerens evangelium av Gaute Heivoll / Børge Brendebekk og Kodeord Overlord av Tor Arve Røssland, sistnevnte spenning inspirert av en sann historie fra andre verdenskrig. Røssland er også en gjenganger på listene til U-prisen.

Duoen Ole Mathismoen og Jenny Jordal ble Brage-nominert i fjor og følger opp med Hva er greia med klima?, en lettfattelig bok om et komplisert område og det er meningen barna skal kunne lese den selv.

Storforlaget Vigmostad & Bjørke har en omfattende katalog ut over dette, og det er en hel del backlist som er reaktivert og serier som rusler videre.