Imponerende tall fra Tronsmo

Tronsmo Bokhandel.

Tronsmo Bokhandel, bokoasen i Oslo, leverer svært gode tall for 2018.

Har man kundegrunnlag, kan det være klokt å differensiere seg bort fra konkurrentene. Dette viser Tronsmo Bokhandel til fulle. I et ellers fallende bokmarked greide Tronsmo kunststykket å øke omsetningen med over en million kroner, en økning på 6,3 prosent. Totalomsetningen endte med dette på 17,6 millioner kroner.

Driftsoverskudd nære to millioner

Minst like imponerende er det at driftsoverskuddet beløp seg til 1,8 millioner kroner, som gir en margin på over 10 prosent, noe andre i bokhandlerbransjen bare kan drømme om. Blant det store kjedene er et dekningsbidrag på 4-5 prosent som drømmegrense å regne.

Alle som har besøkt Tronsmo vet at man enkelt får hjelp av svært dyktig og hjelpsom betjening. Lønnskostnadene utgjør en fjerdedel av omsetningen, og er rimeligvis høyere enn normalt i bransjen. Varekosten er kanskje litt lavere, men husleieutgiftene er midt i Oslo sentrum, selvsagt høye.

En av de dyktige: Terje Thorsen som driver sjappa sammen med Eva Stenlund Thorsen. Foto: Vidar Kvalshaug

Det som gjør store forskjell, er «andre driftsutgifter». Disse er betydelig lavere enn hos konkurrentene. Antagelig har dette med kjedeutgifter, markedsføring, butikk- og kampanjeutgifter å gjøre.

Nye og gamle kunder

Daglig leder Eva Stenlund Thorsen forteller at omsetningen fordeler seg jevnt:

– Tronsmo selger omtrent like mye av norske bøker, utenlandske bøker og tegneserier.

– Salget av momspliktige varer er minimalt. Mesteparten av salget er over disk. Vi har klart å beholde våre gamle kunder, og merker at vi også har fått mange nye kunder de siste årene.

– Vi er glade for det.

&Det er også vi

Må det være lov å tilføye.

 

Les også: Enn om vi asfalterte flagget