Skogens konge på finske matfat

Kortreist mat på langtur: Helena Neraals kokebok "Elg & Co" er solgt til Finland etter budrunde.

Gode smaker og kortreiste råvarer er den røde tråden i kokeboken Elg & Co. Denne uka ble boken solgt til Finland etter budrunde. Det var forlaget Minerva som til slutt  fikk tilslaget.

Det er ikke så ofte norske kokebøker finner veien ut i verden:

– Jeg er både overrasket og stolt. Med tanke på finnenes ry for både kvalitet og design, er dette en stor ære, sier forfatter Helena Neraal.

_RKO0113b          image001

 

«En bibel for jegere»

Etter suksessen med Tapas på norsk har Helena Neraal nå utgitt sin andre kokebok med fokus på viltkjøtt og godt tilbehør som naturen kan by på. I Elg & Co (begge utgivelsene er på Schibsted) finner man oppskrifter med kjøtt fra elg, hjort, rådyr og rein. Viltet får godt følge av skogens tilbehør, som sopp, urter og bær, i tillegg til tradisjonelle grønnsaker og gode sauser. Boken gir også informasjon om behandling av viltkjøtt på veien fra felling og frem til et festdekket bord med gode venner.

Elg & Co har fått flott mottagelse av flere anmeldere: «Akkurat så solid, tradisjonell, fristende og nyskapende som jeg hadde håpet,» skriver Linn T. Sunne i Oppland Arbeiderblad, og triller terningen til en femmer. Lisbeth Skøelv og Tara Smak kaller den «en bibel for jegere og andre viltinteresserte.»

_RSO0040

 

Ivrige jegere

– Det er flere hundre tusen jegere i Finland. Det er det landet i Europa som har flest jaktlisenser i forhold til innbyggertallet, så det er grunn til å håpe at det kan være et marked for boken der, sier Helena Neraal.

Når hun ikke skriver kokebøker, driver Helena Neraal vertshuset Vita Älgen i Åmotfors. Her serverer hun blant annet sitt legendariske vilt-tapasbord. Navnet på etablissementet er slett ikke tilfeldig. Vita Älgen ligger i hjertet av Värmland, hvor man finner stammen på rundt femti hvite elger. Den staselige hvite elgen kunne norske TV-seere beskue i Jonas Gardell-serien Tørk aldri tårer uten hansker.

På matbordet får du neppe servert den hvite elgen. Stammen er ikke fredet, men blir likevel ikke felt av jegerne i Värmland: Å felle en hvit elg anses å bringe ulykke.

 

(Foto: Schibsted Forlag / Anne Manglerud / Helena Neraal)