– Lyrikkforlag? Helt OK!

- Det ville uroet meg mer om jeg jaget etter bestselgere på de samme motorveiene som andre forlag, sier Vidar Kvalshaug.

Nykomlingen Kvalshaug Forlag har profilert seg på de mindre ordrike sjangerne på sine første seilaser. Novellesamlinger og lyrikk utgjør en betydelig del av boklista. Fire av tretten planlagte Kvalshaug-utgivelser i 2014 er lyrikk. Diktsamlinger fra Helge Torvund (Skal me leggja ein vedstabel saman?) og Kjell Ivar Sandvik (Dype fall og snublende forstand) er de ferskeste Kvalshaug-utgivelsene.

 

Sa kjærlighet-ordet først

-Det er klart at et sterkt fokus på Helge Torvunds bok fort kan gi oss et «stempel» som lyrikk-forlag. Det er helt OK. Jeg er ikke redd for å bli limt til noen kvalitetssjanger. Det ville uroet meg mer om jeg jaget etter en bestselger på de samme motorveiene som andre forlag, sier Vidar Kvalshaug.

Helge Torvund har samlet rundt 90 av sine kjærlighetsdikt. Vidar Kvalshaug begrunner valget av Torvund slik:

-Som så mange andre ble jeg kjent med ham først gjennom twitter, så i uleste diktsamlinger fra femkronershylla i loppemarkedene.

Er det tilfeldig at det ble en samling kjærlighetsdikt? Var det forlagets eller forfatterens valg?

-Da jeg ringte Helge, rakk han å si kjærlighet-ordet før meg. Han var bestemt på det og både Samlaget og Gyldendal ga oss rettigheter til å bruke diktene, prøve å blåse liv i dikt som knapt er å få tak i lenger. Siste og eneste samling med Torvund kom i 1988.

Du kan lese intervju med Helge Torvund på BOK365 her.

 

Ikke tilfeldig

Innslaget av lyrikk er ikke tilfeldig:

-Helge Torvund dro inn mange gode manus, folk fra diktkammeret i Dagbladet og Øystein Wingaard Wold har meldt overgang. Det blir et sterkt lyrikkår i 2014, men kanskje noen færre neste år. Det kommer an på mye.

På vårlisten har Vidar Kvalshaug har også stor tro på novellene til Elin Lind og romanene til Oliver Opheim og Øystein Lie: – Bare Knut Olav Åmås ikke rekker å legge ned litteraturpolitikken før sankthans, sier Kvalshaug.