Skjede til internasjonal glede

Brede London-glis hos Oktober-redaktør Kari Joynt og Mads Nygaard. Aschehoug-sjefen kan feire at «Gleden med skjeden» nå er solgt til 24 land.

– Nå ryker borteboerstipendet, sier Aschehoug-sjef Mads Nygaard spøkefullt. Aldri har to norske studenter fått en slik internasjonal uttelling på en sakprosa-bok.

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl startet i 2015 bloggen «Underlivet». Her var målet å lage en blogg for unge om seksualitet og kropp – en de kunne stole på. Allerede før bloggen hadde fylt et år ble damene kontaktet av Aschehoug, og starten på bokprosjektet Gleden med skjeden var et faktum.

 

Mer enn en fiks tittel

De to legestudentene fikk med seg Tegnehanne på laget, og målet var å formidle medisinsk kunnskap på en forståelig måte: Vet du egentlig hvorfor mensen gjør vondt? Finnes jomfruhinnen? Hvorfor sliter du med å få orgasme? Hvor lenge kan du vente med å få barn?

Tittelen er neppe like oversettbar og kvikk på alle språk?

– Nei, og nettopp det er poenget: Dette er så mye mer enn en fiks tittel, det er ikke det den selger på. Det er rett og slett en jævlig god bok. Det er kunnskap formidlet med en letthet og en glede, sier Mads Nygaard, som har slått seg på området til Oslo Literary Agency (OLA), sammen med Oktobers seniorredaktør Kari Joynt. Det summer rundt oss, fra de mange bordene på rettighetssenteret i Olympia under London-bokmessen.

 

Nordisk tilnærming

Hos Aschehoug-eide OLA erobrer man stadig nye land:

– 24 land har vi solgt Gleden med skjeden til, deriblant Kina og Taiwan. Det er knapt til å tro, sier OLA-sjef Even Råkil.

– Det er en eventyrlig suksess for to forfattere som fremdeles er studenter. Nå ryker borteboerstipendet, sier Mads Nygaard spøkefullt.

– Vi selger også til land man ville tro det ville være tøffere å selge til, av kulturelle hensyn. «En slik bok ville aldri blitt hos oss», er noe vi får høre fra flere hold. Og så ender de likevel opp med å kjøpe rettighetene. Jeg tror mange verdsetter denne nordiske tilnærmingen og formen, hvor vi har en oppriktig vilje til å formidle slikt stoff på et mer direkte, morsom og likevel seriøs måte, sier Råkil.

 

SMUSSOMSLAG ELLER EI? Hvis du ikke vil lese denne på trikken …

… kan du ta av smussomslaget og lese denne, sier Even Råkil.

 

 

Homo-suksess?

Kanskje skal de bryte også noen nye barrierer i andre bokmarkeder.

– Vi har hatt veldig stor interesse for homo-boka, sier Even Råkil og holder frem Anette Trettebergstuen og Bård Nylunds HOMO. For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo. Eller for deg som bare lurer på hvordan disse homogreiene funker fra Pitch Fotlag.

 

NORSK STORSATSING I LONDON: Bienes historie hos Simon & Schuster.

 

På den skjønnlitterære siden har det også vært noen OLA-forfattere som det har vært ekstra interesse rundt:

– Demian Vitanza, Lars Petter Sveen og Carl Frode Tiller er det mange som vurderer, sier Råkil. – Og så er det fascinerende å se hvor tungt det satses på Maja Lunde og Bienes historie. Hun er en av dem storforlaget Simon & Schuster har aller mest tro på i året som kommer.