Bare slått av Heyerdahl og Seierstad

Erling Kagge

– Bare Thor Heyerdahl og Åsne Seierstad har solgt norsk sakprosa til flere språk enn Erling Kagge, sier Hans Petter Bakketeig. Kroatia ble land nummer 31 som skal utgi "Stillhet i støyens tid".

– Interessen for skandinavisk sakprosa er stor, fastslår agent Hans Petter Bakketeig i Stilton Literary Agency.

Erling Kagges Stillhet i støyens tid. Gleden ved å stenge verden ute er nå solgt til 31 land. Det kroatiske forlaget Profil er det foreløpig siste landet som har sikret seg rettighetene til en av fjorårets store sakprosasuksesser. I løpet våren lanseres boka i en rekke europeiske land.

 – Bare Thor Heyerdahl og Åsne Seierstad har solgt norsk sakprosa til flere språk enn Erling Kagge, sier bokas agent, Hans Petter Bakketeig i Stilton Literary Agency. – Utover våren braker det løs med lanseringer i Italia, Nederland, Frankrike, Litauen og Polen, og til høsten lanseres den i 25 land til. Mens forfatteren møter journalister og lesere, jobber vi for å finne enda flere land for boka, og land nummer 32 blir sannsynligvis klart i løpet av denne uka.

 

Fenomenet stillhet

– Jeg er både overrasket og overveldet, sier Erling Kagge, og legger til at boka er et godt eksempel på at bøker ofte er klokere enn forfatteren. – Det er tydelig at boka treffer tidsånden. Det å søke stillhet er et dypt menneskelig behov, men i dagens samfunn er stillheten under press. Vi lever i en verden som blir stadig mer fylt av støy og inntrykk fra lesebrett og smarttelefoner, og vi er pålogget og tilgjengelige så å si hele vår våkne tid. Behovet for stillhet blir vanskeligere og vanskeligere å tilfredsstille.

Det er flere svært velrenommerte forlag som skal utgi Stillhet i støyens tid: Blant disse finner vi Knopf (USA), Viking Penguin (England og Commonwealth), Wahlström & Widstrand (Sverige), Suhrkamp (Tyskland), A.W. Bruna (Nederland), Einaudi Stile Libero (Italia), Companhia das Letras (Brasil), Penguin Random House (spanske verdensrettigheter) og franske Flammarion.

 

TRAVEL MANN I LONDON: Hans Petter Bakketeig.

 

Hjernen den neste stjernen?

Hans-Petter Bakketeig er svært fornøyd med årets London-messe:

– En intens og bra messe for Stiltons del. Jeg hadde femti gode møter, dels med mange nye, spennende kontakter – både forleggere og co-agenter. Dette tror jeg vil gi uttelling i form av en bredere vifte av språk som Stilton-forfatternes bøker når ut til i årene fremover.

Bak Stillhet har Bakketeig ytterligere et trespann som det er stor interesse for: – Kaja Nordengens Hjernen er stjernen fortsetter å imponere forleggere rundt om. Boken er solgt til 10 land hittil og vi fikk nye bud fra Frankrike og Brasil under messen. Vi fikk også bud på Chicks O’hoi, og det er megastor interesse for Live Skinnes’ ennå ikke publiserte bok med tittelen Farmgirl of Norway, som utkommer hos Kagge til høsten.

 

Polsk suksess

– Ett marked utmerker seg som særlig aktivt overfor vår liste; Polen. De kjøper mange skandinaviske bøker, både non-fiction og fiction, og man kan merke at det er en vekstøkonomi som følger mange av de samme trender som andre vesteuropeiske land. Generelt i Europa virker både forleggere og agenter mer optimistiske enn hva de har vært de siste årene, sikkert fordi en del bokmarkeder som har vært i krise og omstilling, nå er på rett kurs. Det gjelder Nederland og Tyskland i nord, og Spania og Italia i sør. Interessen for skandinavisk non-fiction er tydelig. Min erfaring er at det nå er lettere å pitche ny Scandi non-fiction enn Nordic Noir, fastslår Hans Petter Bakketeig.