Trøkk hos bokhandlerne: – Folk vil ha bøker!

Bergenserne strømmer til bokhandelen til Sylvia Gjervik, Norli Strandsiden. Foto: Cecilie Austvik

Se hvilke bøker og spill bokhandlerne spår vil ligge under ditt juletre om fire dager.

Landet rundt meldes det om trøkk hos Ark og Norli. Før julefreden senker seg, skal også bokhandlerne gjennom en hektisk julestri.

– Det går helt strålende. Vi er inne i årets største uke, og det er ingen tvil om at bøker og brettspill er vinnerne innenfor julegaver i år også, sier markedssjef i Norlikjeden, Caroline Heitmann.

Heitmann melder at omsetningen på én time siste uka før jul, er like stor som omsetningen på en hel dag store deler av året ellers.

– Så det er skikkelig trøkk i bokhandlene, fortsetter hun.

Kundene strømmer til Ark Strandsiden i Bergen. Foto: Cecilie Austvik.

Hos én av Norlis bokhandlere i vest, hos Bergens største bokhandel – Norli Strandgaten, får butikksjefen Sylvia Gjervik akkurat tid til en prat med BOK365 midt i kundemassen.

– Folk vil ha bøker! Det går veldig bra!, forteller Gjervik og fortsetter:

– Det må ligge bøker under juletreet, hvis ikke blir det en trist romjul.

Også i Ark strømmer kundene til, og i Levanger trosser kundene hardt vær og 16 minusgrader.

– Det er masse folk, og det er utrolig artig! Slitsomt, men artig!, sier butikksjef Eva Anita Nilsen hos Ark Alti Magneten.

BOK365 har kontaktet bokhandlere over hele det ganske land, i både nord, sør, øst og vest.

– Folk kjøper bok til kona, ikke diamantring

I Levanger stoppes ikke trønderne av den bitende kulden.

– Julehandelen går overraskende bra, og stort sett veldig bra – og mer enn vi hadde regnet med!, sier butikksjefen Eva Anita Nilsen.

På Ark Alti Magneten har det gått enda bedre enn tidligere år. Nilsen har også bemerket seg at folk begynner julehandelen tidligere enn før.

Eva Anita Nilsen, butikksjef på Ark Alti Magneten.

Også stavangerfolket trosser dårlig vær.

– Salget hos oss er som alltid bra inn mot jul. Helgen var veldig travel!, sier Margrethe i Ark Prostebakken i Stavanger.

Samme trøkket ser de hos Ark på Havnesenteret i Brønnøysund.

– Det har vært mange folk alle tider egentlig. Særlig i helgene og etter at folk er ferdig på jobb – da strør det inn. I helgen var det kø på kø, sier bokhandler Tiril Strand.

Også i Oslo:

– Nå går det virkelig unna. Ingen tvil om at julehandelen har startet for fullt. Det er utrolig gøy å anbefale bøker til alle kundene som er innom, sier Johanne Engstrøm Nistad på Ark Egertorget.

Også hos Ark Egertorget strømmer det til. Foto: Privat.

Om sistehelgen før jul sier butikksjefen på Ark Egertorget dette:

– Det var helt AMAZING! For en fantastisk helg det har vært. Det vil ligge så mange gode bøker under juletreet i år. Det gleder oss enormt.

Og Kristiansand:

– Det er hektisk om dagen, med mye å gjøre og veldig godt salg. Vi hadde en fantastisk juleomsetning i fjor, og jobber nå på høygir for å hjelpe alle våre kunder og å prøve å slå foråret, sier Henning Ross Vestavik, butikksjef i Norli Markens, og fortsetter:

– Slik verden er nå, vil folk lese seg kloke, og kanskje kjøpe en bok til kona, ikke en diamantring.

Henning Ross Vestavik, butikksjef i Norli Markens, har fått besøk av forfatter Vetle Lid Larssen.

Butikksjef hos Norli Strandgaten i Bergen, Sylvia Gjervik, tror at dyrtiden kan ha en finger med i spillet.

– Det er rimelige varer – ofte er boken en vinner under juletreet, sier Gjervik i Bergen.

Også i Mo i Rana trekker de inn dyrtiden som en medvirker.

– Jeg tror folk kjøper litt mer i prisklassen vi har, annet enn dyrere ting, sier Inger Gretasdatter, butikksjef på Norli på Amfi, og legger til:

Det er gøy når det er mye trøkk – folk er blide og glade. Jeg synes det er artig at folk handler gaver hos oss – fordi bøker er «nære ting».

Johanne Engstrøm Nistad i Oslo ser at kunder prioriterer papirboken høyt.

– Her får man en kvalitetsgave til en forholdsvis rimelig penge. Vi  har jo også bøker i alle prisklasser – så det er gull. Det er veldig stas at vi ser vekst og kundene kjøper bøker som aldri før.

Butikken til Johanne Engstrøm Nistad har fått besøk av programleder og forfatter Anne Lindmo.

Men hos Kjersti Thon, butikksjef i Ark Nerstranda i Tromsø, er ikke pågangen like stor. Der har det vært roligere enn tidligere.

– Det er hektiske dager nå siste uken, men det har vært litt roligere enn vanligere hittil i desember.

Men tonen for sistehelgen før jul var den samme som hos samtlige.

– Den var helt vanvittig. Det var så mye å gjøre, og masse flotte bøker i salg!, legger Thon til.

Favorittene til under juletreet

– Hvilke bøker vil ligge under juletreet?

– Biografien om kronprins Haakon, Haakon – Historien om en tronarving av Kjetil S. Østli, tror Thon i Tromsø.

Inger Gretasdatter, butikksjef på Norli på Amfi. Foto: Privat

– Jeg tenker Skråpånatta av Lars Mytting, Lunfelgyteprøven av Tore Renberg og Haakon – Historien om en tronarving av Kjetil S. Østli og Maskiner som tenker av Inga Strümke, sier Inger Gretasdatter i Mo i Rana.

Også i Brønnøysund, Kristiansand og Levanger tror de Skråpånatta blir en favoritt under juletreet, og i Stavanger tror de Lungeflyteprøven. I Tromsø har de troa på Haakon-biografien.

Og i Bergen:

– Vi tror Palestina kommer til å ligge høyt oppe på listen en stund. Ser det i sammenheng med at folk vil ha kunnskap, og vil ofte sette seg inn i hva som skjer, sier  Sylvia Gjervik som også forteller at det går mye av lokale forfattere og Jon Fosse sine bøker.

Markedssjef i Norlikjeden, Caroline Hetimann, bekrefter at Skråpånatta er den store favoritten under juletreet, etterfulgt av Da vi var yngre av Oliver Lovrenski, Husjomfru av Edvard Hoem og Lungeflyteprøven av Tore Renberg.

– Innenfor sakprosa er Maskiner som tenker størst, etterfulgt av Haakon-biografien, Skogen av Anne Sverdrup-Thygeson og Palestina av Odd Karstein Tveit. Innenfor krim er Offer av Jørn Lier Horst og Thomas Enger nr. én, etterfulgt av Jørgen Jægers Skjebnedøgn.

– Selv om det går mye av toppene, så preges julesalget også i år at det selges en enorm mengde bøker, sier markedssjef Heitmann.

– Brettspill har tatt helt av

Samtlige av bokhandlerne tror det også dukker opp spill under mange av landets juletrær.

– Brettspill har tatt helt av. Vi selger utrolig mye mer enn tidligere, sier butikksjefen Nilsen hos Ark Alti Magneten i Levanger.

Også Ross Vestavik i Kristiansand ser økningen:

– Vi selger også mye spill og puslespill, jula er tiden for å gjøre noe sammen.

Norli i Mo i Rana er pyntet til jul. Foto: Privat.

Ross Vestavik legger til at det er stor bredde av både spill og bøker i år.

I Mo i Rana er Hvor godt kjenner du familien din blant spill-favorittene. I Stavanger har Gå på planken solgt godt, sammen med spillet Forræder. Spillet Forræder ble allerede utsolgt tidlig i desember, og kommer ikke inn før i midten av februar. Ikke lov å le er også blant favorittene.