Hatlevik regner med litt jervsnakking i julen

Andreas Hatlevik, redaksjonssjef i Bonnier forlag.

FRAMSNAKKING: – En personlig, og til tider rørende bok - i dialog med seg selv, litteraturen og naturen. Ja, den var fin rett og slett, ifølge dagens framsnakker.

Sist ut i vår Framsnakker-spalte var Irtiqa Butt i Aschehoug. Fire dager før jul, er det Andres Wangensten Hatlevik, redaksjonssjef i Bonnier, som tar over stafettpinnen.

I denne spalten utfordrer vi en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

A) Nå får vi hele historien til Oleg Deripaska 

– Jeg vil trekke frem den boken vi utga helt til slutt i år – Molde-oligarken av den norsk-svenske gravejournalisten Knut Kainz Rognerud. Nominert til den svenske August-prisen for beste sakprosa. Den er vi veldig stolte av å få gi ut, i tett samarbeid med forfatteren og det svenske forlaget. Jeg husker vagt at jeg fikk med meg bildet av noen russiske rikinger i en yacht utenfor Molde for noen år siden. Nå får vi hele historien om Oleg Deripaska, Putins favoritt-oligark. Den gangen planla han å påvirke valget av Trump i USA, i boken får vi historien hans og hele omfanget av virksomheten hans. Han har innflytelse i hele Europa gjennom sitt eierskap til deler av Russlands naturressurser. Dette er en viktig del av historien til Putins styring av Russland, fortalt av en meget dyktig forfatter og journalist. Og en veldig fin honnør av vår redaktør, Magnus Skjæraasen Aarø, er nevnt som viktig bidragsyter i boken. Godt jobba, Magnus!

B) Jakten på jerven

Jervesporet (Cappelen Damm) er min framsnakking. Dag O. Hessen er jo en strålende forfatter, men i denne boken synes jeg han har funnet et ekstra spennende grep; jakten på jerven. Jeg har selv møtt en streifende over høyfjellet og vet hvilket mektig inntrykk dette, egentlig lille dyret, gir. Personlig og til tider rørende, i dialog med seg selv, litteraturen og naturen. Ja, den var fin rett og slett. Full åpenhet: Min svoger Erik Møller Solheim var redaktør. Det blir litt jervsnakking i julen regner jeg med.