Skal vinne sommervarmt Frankfurt

Margit Walsø, Halldór Gudmundsson og resten av NORLA/Frankfurt 2019-teamet står foran årets viktigste arbeidsuke – og en svært folksom pressekonferanse.

– Vi reiser til Frankfurt med fullt mannskap, kan NORLA-direktør Margit Walsø berette.

Denne uka braker det løs på verdens største bokmesse – først tjuvstarter agentsenteret i morgen, før messen åpner for alvor onsdag morgen. Der venter tidenes Frankfurt-messevær utendørs. Meteorologene varsler sol fra skyfri himmel og mellom 23 og 26 sommervarme grader utover uka. Innendørs skal Norge gjøre et av de siste tunge innsalgene av både bokrettigheter og ikke minst den norske hovedlandsatsingen neste år.

Stor interesse

– Hovedfokus blir den norske pressekonferansen torsdag. Den blir svært viktig for oss, sier Walsø.

Interessen å være upåklagelig: Mer enn 120 mediefolk har meldt sin ankomst til den norske seansen. Også kulturminister Trine Skei Grande tar turen til Frankfurt torsdag. Kulturministeren skal åpne pressekonferansen, være med på en omvisning på messen – deriblant Georgias hovedlandpaviljong, møte messe-direktør Juergen Boos, og ikke minst skal hun ta en prat med norske agenter og forleggere.

MØTER BOKFOLK I FRANKFURT: Kulturminister Trine Skei Grande (foto: Venstre)

– Det er første gang vi presenterer prosjektet for tysk og internasjonal presse, så det er hyggelig at så mange allerede har meldt sin interesse. Rundt tre fjerdedeler av de påmeldte er tyske, de resterende kommer fra en rekke forskjellige land. Journalister er gjerne ikke de kjappeste til å melde seg på, så jeg blir ikke forundret om det blir 200 før torsdagen kommer, sier Halldór Gudmundsson, prosjektleder for neste års norske gjestelandssatsing.

Sterk og lidenskapelig

Årets gjesteland er Georgia. Gudmundsson har fulgt godt med på hva georgierne har foretatt seg:

– Satsingen deres har vært sterk og lidenskapelig. Jeg tror en slik gjestelandssatsing spiller en større rolle for mindre land, det gir en enestående presentasjonsmulighet som georgierne har vært veldig bevisste på, sier Gudmundsson. – Forskjellen mellom Georgia og Norge, ligger kanskje mest i at norsk litteratur i forkant har en større spredning rundt omkring i verden enn den georgiske, og at Norge med NORLA allerede hadde en meget sterk organisasjon til å arbeide for slik spredning.

 

HOVEDFOTO: Margit Walsø og Halldór Gudmundsson.