Melanin hvitere enn blekemiddel

Ali Sumaya Jirde (Foto: Maria Gossé)

Lyrisk: Sumaya Jirde Ali har kommet med sin andre diktsamling "Melanin hvitere enn blekemiddel".

I går kveld ble den 12. utgaven av Oslo Internasjonal Poesifestival avsluttet. Primus motor Birgit Hatlehol gjør en strålende innsats for å få fram nye toneangivende forfatterstemmer. I år hadde hun dessuten hentet hjelp av gjestekurator Sumaya Jirde Ali.

Les også: Om hundre år er allting glemt.

Sumaya Jirde Ali (f. 1997) har i høst også utkommet med sin andre diktsamling, Melanin hvitere enn blekemiddel (Aschehoug). Samlingen går rett inn på lyrikklista for september. Av årets utgivelser blir hun kun slått av Tora Sanden Døskelands Behold meg.

Melanin hvitere enn blekemiddel er en følelsesfull diktsamling fra ei modig jente. Språket og bildebruken er direkte, men effektiv. Boka er et klart uttrykk for en ny retning blant unge forfattere som kan betegnes som aktivistisk poesi. Så har da også Sumaya Jirde Ali markert seg som en tydelig samfunnsdebattant. Hun er spaltist i Klassekampen og redaksjonsmedlem i tidsskriftet VOKS. I høst fikk hun «Ord i grenseland-prisen» – litteraturprisen som årlig tildeles en skjønnlitterær kvinnelig forfatter eller poet som er forfulgt, truet eller fengslet.

Fra Melanin hvitere enn blekemiddel henter vi tre små dikt:

*

Burkakjerringa bader

i selvmotsigelser

i ord faren ikke forstår

hopper strikk med

metaforer

kler seg i rim.

**

 

Jeg mistet deg

til språkets runde hjørner, assimilasjonens

og sikkerhetens mange krav

mistet deg i skolegangene:

du sprang med norske føtter.

 

***

Hvilket språk vil jeg gråte på, den

dagen du svikter?

 

Portrett malt av Iselin Shumba etter et foto av Christopher Olssøn.