Norli nr. 7 i Bergen stenger dørene etter mer enn hundre års drift.
Det er tid for gravøl i bokhandelen som så dagens lys i Bergen for over 100 år siden. Idag stenger den tradisjonsrike Norli-bokhandelen på Torgallmenningen 7 i Bergen sentrum dørene for siste gang.
– Dørene stenges klokken 18 i kveld og åpnes for spesielt inviterte en halv time senere. Da blir det avskjedsfest og gravøl, sier Kjersti Hellesøe Nielsen, daglig leder hos Norli.
– Hvem kommer i kveld?
– Bransjefolk, forfattere, forlagsfolk og gode venner, sier hun.
En siste hilsen
Trofaste kunder kunne lese en siste hilsen i bokhandelens vindu lørdag:
”For oss som har hatt Bergens storstue som arbeidsplass i mange år, er det i dag veldig vemodig å stenge dørene. Takk til alle våre kunder gjennom alle år, og spesielt til dere unge voksne som gir oss troen på bokens fremtid, og viser ekte leseglede. Takk også til alle leverandører og forlag. Vi vil også få rette en stor takk til alle lokale forfattere som har stilt opp sammen med oss i mange arrangementer og signeringer.
TUSEN TAKK
Kjersti og resten av gjengen på Norli Nummer 7.”
Den nye leiekontrakten ble for dyr for Norli-kjeden, og Varner-gruppen overtar. Snart åpner en klesbutikk i de tradisjonsrike lokalene.
Nærmest alle bokglade bergensere har et forhold til bokhandelen midt i Bergen sentrum. Butikksjefen forteller at lokalene de forlater ble innredet av bokhandlerlegenden Karen Melvær i sin tid.
– Det har vært en god og trivelig arbeidsplass i alle år, slår Nielsen fast.
Over 100 år
Historien til den tradisjonsrike bokhandelen strekker seg helt tilbake til 1909. Da åpnet Håkon Tønnesen en bokhandel på adressen. Under bybrannen i Bergen for hundre år siden, et jubileum som markeres med ulike arrangementer i disse dager, flyttet butikken en periode til andre lokaler. I 1929 var den igjen på plass på Torgallmenningen.
Selv ble Nielsen ansatt av bokhandler Christian Holst i 1979. Det var moren hennes som tipset henne om at Holst søkte etter butikkhjelp.
– Du liker jo å lese bøker, sa mor, og ba meg søke. Resten er historie, forteller hun.
– Kjørte hjem til kundene
– Hvordan var det å drive bokhandel for 30-40 år siden?
– I tillegg til bøker, solgte vi alt som hadde med papir å gjøre. Matpapir, hyllepapir og for ikke å snakke om Holsts store mynt- og frimerkeinteresse. Han hadde en egen avdeling for samlere. Han solgte mynter, frimerker og førstedagsstempler, sier hun.
Gamle Holst var også et servicemenneske av rang, skal vi tro Nielsen.
– Etter stengetid fylte han bilen med ulike varer som han kjørte hjem til kundene. Ikke rart kundene våre var trofaste, sier Nielsen.
Bransjen har endret seg mye siden gang. Mindre vareutvalg og sterkere konkurranse. Fremdeles vil Norli ha en butikk hos kjøpesenteret Galleriet et steinkast unna.
Alle har fått jobbtilbud
– Heldigvis er det ingen av de sju ansatte hos oss som blir overflødig, selv om vi legger ned her. Alle har fått tilbud om andre jobber, sier Nielsen.
– Har du noen arbeidsoppgaver som du har satt spesiell pris på?
– Å hjelpe de små, forventningsfulle ungene som skal ha ransel og pennal før første skoledag. De vet akkurat hva de vil ha, ler hun.
Men nå er det altså slutt etter over 100 år. Trist, innrømmer Nielsen, selv om hun fortsatt skal jobbe som bokhandler.
– Ganske så vemodig at vi må ut av lokalene. Det må jeg ærlig innrømme. Bokhandelen har betydd mye for folk. Det ser vi også på oppmerksomheten vi har fått de siste månedene. Vi setter umåtelig stor pris på det, avslutter Nielsen.