Griegs kjærlighetsbarn

Irske Lucinda Riley (48) blander fiksjon og fakta i sin nye roman ”Stormens søster”. 

I Lucinda Rileys nye roman har vår verdensberømte komponist Edvard Grieg en sentral rolle. Men er det riktig at han fikk et barn utenfor ekteskap?

 

– Nei, det fikk han ikke, sier den tidligere direktøren på Troldhaugen, Erling Dahl jr.

Han deltar på lanseringen av Rileys siste roman i Griegs museum, komponistens hjem på Troldhaugen i Bergen. Dahl er dessuten en av to virkelige, nålevende personer som dukker opp i boka til Riley.

– En stor ære, sier han, og legger til:

– Jeg har også jobbet sammen med forfatteren for å få de historiske faktaene så korrekte som mulig, spesielt i forhold til Griegs liv. Men det som antydes om barnet er ikke historisk korrekt. Hadde noe sånt skjedd, ville det vært umulig å skjule. Forholdene var for gjennomsiktige på Griegs tid, sier han.

– Blir du selv korrekt fremstilt i boka?

– He, he, he. Jeg har langt, hvitt hår i romanen. Som du ser, er ikke det tilfelle. Men det er artig å være nevnt med navn, sier han.

 

Har solgt sju millioner

riley-coverUten å avsløre for mye, handler romanserien om sju søstre som leter etter røttene sine. Første bok fulgte en av søstrene til Brasil. Nå står altså Norge for tur i Stormens søster. Handlingen i bok to starter i 1876 og avsluttes i 2007.  Både nålevende og døde bergensere dukker opp i romanen. Vår alles Edvard Grieg har en sentral rolle. Lanseringen av romanen ble naturlig nok lagt til komponistens hjem.

– Jeg har vært forelsket i Griegs musikk siden jeg hørte den for første gang som fireåring, sier Riley.

48-åringen har solgt hele sju millioner bøker på verdensbasis, og er superkjendis i Brasil. Riley vil trolig bikke 500.000 solgte bøker her i Norge med den siste utgivelsen, skal vi tro forlaget Cappelen Damm.

 

 

Overveldende opplevelse

Torsdag formiddag fortalte den irske forfatteren om arbeidet med boken i Griegs dagligstue foran bokhandlere, bransjefolk, presse og hennes egen familie, som var flydd inn fra Storbritannia for anledningen. Riley er gift og har sju barn.

– Det er overveldende å sitte her i Griegs hjem og fortelle om boka, sier Riley mens hun tørker en tåre. Etter en minikonsert med Griegs musikk, fremført på piano av Signe Bakke, får BOK365 en prat med forfatteren.

– Du ble voldsomt rørt da vi satt i stuen til Grieg?

– Jeg har levd med Grieg og hans musikk siden jeg var fire år gammel, og har brukt 20 måneder på å skrive romanen. Jeg har lært  utrolig mye om livet hans og samtiden han levde i. Å lansere boka her på Troldhaugen, er veldig, veldig sterkt, sier Riley.

 

– Ikke usannsynlig

– Men vi må tilbake til fakta og fiksjon. Fikk Grieg et barn utenfor ekteskapet slik romanen antyder?

– Vi vet at Edvard og Nina var separert en periode, og at han oppholdt seg i Leipzig i Tyskland ved flere anledninger. Du må huske at han ikke var en gammel mann på det tidspunktet. Han var i 30-årene, og var en rockestjerne i sin samtid. En verdensberømt rockestjerne. Det er ikke usannsynlig at han hadde et forhold ingen visste om. Han var svak for damer med flotte sangstemmer, hevder Riley.

Blandingen av fiksjon og fakta har også gitt høyst levende og virksomme bergensere plass i romanen. Informasjonssjef Henning Målsnes i Bergen Filharmoniske Orkester fikk ikke på forhånd vite hva forfatteren pønsket på å skrive, og fikk sikret seg et eksemplar av romanen på lanseringen. Som Dahl jr. mener han at det er en ære å bli skrevet inn i handlingen, uansett hva som måtte stå på trykk.

– Dette skaper positiv oppmerksomhet både for Bergen og for orkesteret vårt, slår han fast.

 

Møtte Bowie

Riley er ikke bare opptatt Edvard Grieg som fortidens rockestjerne, hun ble like sjokkert som resten av verden da nyheten om David Bowies død ble offentliggjort tidligere i uken.

– Jeg møtte ham i kantinen i BBC ved en tilfeldighet for noen år siden. Jeg oppdaget ikke hvem det var med det samme. Han var kledd i helt dagligdagse klær og hadde nydelig, blondt hår. Vi hilste og slo av en prat. Han var det skjønneste, høfligste menneske du kan tenke deg, sier Riley.

Flere hundre bokinteresserte møtte torsdag kveld opp i Grieghallens foajé i Bergen sentrum for å møte den populære forfatteren.

 

Les også: Riley stormer inn på Boklista

 

BILDET: LANSERTE ROMAN:  Irske Lucinda Riley lanserte sin siste roman i Edvard Griegs hjem på Troldhaugen i Bergen. Bak ser vi museumsdirektør Sigurd Sandmo, tidligere direktør for Troldhaugen, Erling Dahl jr. og informasjonssjef Henning Målsnes. De to sistnevnte dukker opp i Rileys roman.