Shakespeare og jeg

Ina Strøms favoritt: Inger Merete Hobbelstad (foto: Agnete Brun)

– Shakespeare er alltid relevant fordi han skriver dypt og vakkert om følelser og psykologi. Det sier Inger Merete Hobbelstad. Hennes bok om William Shakespeare er blant neste ukes utgivelser.

– Sant å si vet jeg ikke om noen som så uanstrengt dikter seg inn i så mange forskjellige og sammensatte personligheter, forteller Inger Merete Hobbelstad om Englands store sønn; Shakespeare.

Det er ikke mange forfattere forunt å bli husket gjennom flere hundre år. Shakespeare er i en eksklusiv klubb i så måte. Ikke bare er han den mest solgte forfatteren på verdensbasis med mellom 2 til 4 milliarder solgte bøker, men han er også oversatt til mer enn 80 språk. Hans forfatterskap består av 38 skuespill, rundt 150 sonetter og flere dikt, som i mer enn 400 år har blitt tolket og fremført over hele verden.

– Shakespeare er alltid relevant fordi han skriver dypt og vakkert om følelser og psykologi. Jeg har tenkt mange ganger at litteratur som binder seg for sterkt til samtidens debattemaer, eller som skriver moraliserende ut fra normene i sin egen tid, fort føles gammel. Men litteraturen som fanger kompleksiteten og spenningen i forholdene mennesker i mellom, og i hvordan de har det med seg selv, lever evig.

Med utgangspunkt i Shakespeares stykker har Inger Merete Hobbelstad skrevet en personlig, klok og morsom bok om Shakespeare, som også handler om Breaking Bad, Ibsen, Abraham Lincoln, Roman Polanski, Barack Obama, Freud, Strindberg, Undset, Knausgård og mye mer.

 

alevemedshakespeare

 

– Sant å si vet jeg ikke om noen som så uanstrengt dikter seg inn i så mange forskjellige og sammensatte personligheter. Ibsen, Tolstoj og Virginia Woolf er kanskje det nærmeste man kommer i nyere tid, men det begynner jo å bli en stund siden, det også. Når det er sagt, setter jeg pris på noe av det samme i bøkene til Cormac McCarthy, Ian McEwan og Jonathan Franzen som jeg setter pris på i Shakespeare, nemlig at de er empatiske og observante når de beskriver hvordan folk har det og oppfører seg, uten å glosse over noe eller dømme dem. Jeg vil ikke kalle dem shakespeareske, men jeg synes det er noe av det flotteste litteratur kan gjøre.
– Kommer Shakespeares verker til å tåle enda et århundre? 

– De kommer til å tåle mange århundrer ennå. Relevansen til denne litteraturen er ikke knyttet til når Shakespeare skrev, eller når det han skrev, leses av andre. Men fordi renessansespråket bygger terskler som kan være vanskelige for moderne og fremtidige lesere å hoppe over, tror jeg det også i fremtiden vil være behov for formidlere.

 

 

Julestemning og tenåringsimpulser

I Jan Guillous nyeste bok i serien Det store århundret skal vi også reise tilbake i tid. Dog kun tilbake til 50-tallet. Eric, tredje generasjons Lauritzen, vokser opp i Sverige som er preget av et europeisk skrik etter svenske råvarer og store ungdomskulturelle impulser fra USA. Eric blir den første i klassen som smugler inn Coca-Cola, og den første med et par ekte amerikanske jeans.

Ungdomskulturelle impulser er også til stede i Stian «Staysman» Thorbjørnsens debutbok som utkommer neste uke. I How to become a norsk superkjendis (Juritzen) forteller Stian om reisen fra å vøre «tullingen» som rølpet i bar overkropp, til å bli gutten alle liker.

Lise Finckenhagen er neste uke aktuell med en kokebok som det oser julestemning av. I Lises jul får du alle oppskriftene du trenger til julehøytiden; de tradisjonelle julemiddagene, de klassiske dessertene og de sju slagene. I tillegg deler Lise mange personlige juleminner med leserne underveis, og forteller historier og anekdoter om matrettene og tradisjonene vi henter frem igjen hver gang kalenderen nærmer seg desember.

Det er mer dramatisk, enn rolig, for doktor Proktor denne adventstiden. I Kan Doktor Proktor redde julen? (Aschehoug) har Herr Thrane kjøpt opp rettighetene til å feire jul, og millioner av barn står i fare for ikke å få julegavene sine. Det er opp til doktoren, Lise og Bulle å redde julemagien, og da må de alliere seg med julenissen. Men han er ikke den søte, bestefartypen vi trodde han var.

 

 

Bøker som kommer i uke 44

 

Norsk skjønnlitteratur

 

brechtbertoltlandskap_i_eksil___omslagstor

 

Bertolt Brecht: Landskap i eksil (Kolon)

 

Oversatt skjønnlitteratur

 

ekteamerikanskejeans

 

Jan Guillou: Ekte amerikanske jeans (Vigmostad & Bjørke)

 

Sakprosa

 

how_to_become_a_norsk_superkjendis

 

Hilde & Ylva Østby: Å dykke etter sjøhester. En bok om hukommelsen (Cappelen Damm)

Per Halse: Petter Hognestad. Språkstrid og himmelsk fred (Samlaget)

Natascha Kampusch: Ti år i frihet (Cappelen Damm)

Stian «Staysman» Thorbjørnsen: How to become a norsk superkjendis (Juritzen)

Dalai Lama og Desmond Tutu : Gledens bok (Font)

Lise Finckenhagen: Lises jul (Font)

Anne Bull-Gundersen: God, gammeldags jul (Font)

Atle Nielsen: Julequiz (Font)

Inger Merete Hobbelstad: Å leve med Shakespeare (Tiden)

Knut Are Tvedt: Hvem Hva Hvor 2017 (Vigmostad & Bjørke)

Asle Toje: Mord er bare et ord (Dreyer)

Torgeir Bruun Wyller og Heidi Haukelien: Ny helsepolitikk (Dreyer)

Terje Nordby: Dramatisk mytekalender (Dreyer)

 

Barn og ungdom

 

Basic CMYK

 

Maurice Sendak: I nattbakeriet (Cappelen Damm)

Jeff Kinney: En pingles dagbok 11: Dobbel innsats (Gyldendal)

Jo Nesbø: Kan doktor proktor redde julen? (Aschehoug)