Seks må gå i People’s Press

Uroen i dansk forlagsbransje fortsetter: Nå må seks ansatte i forlaget People’s Press gå som følge av «en strategisk rekonstruksjon».

Det er alt annet enn lystige tider i dansk bokbransje for tiden: I dag fikk seks ansatte i forlaget People’s Press sin oppsigelse. Ifølge forlagsledelsen i People’s Press er dette et ledd i «en strategisk rekonstruksjon» hvor de rigger for vekst.

Tine Smedegaard Andersen (bildet), som kun har sittet i sjefsstolen i forlaget i et knapt halvår, uttaler følgende i en pressemelding forlaget har sendt ut:

– Bok- og mediemarkedet er i endring, og det er ikke bare konkurransen fra andre utgivere som vokser, men også kampen om den tiden folk har tilgjengelig for tekst og lesing. Og det handler om hva du tilbyr dine forfattere og lesere.

De seks oppsagte er hjemmehørende både i redaksjonen og i salgsavdelingen. Nyheten kommer i kjølvannet av at dansk Gyldendal/Rosinante varslet omfattende kutt i staben.

Satser på «gode historiefortellere»

People’s Press er Danmarks fjerde største forlag og har ifølge sitt ferskeste årsregnskap 34 ansatte. Forlaget var opprinnelig en del av ArtPeople/People Group-konsernet etablert av Jan Degner og Jakob Kvist i 2002. I 2017 sikret Storytel seg forlaget for 75 mill. kr. I mai i år trakk kreativ direktør Jakob Kvist seg fra sin posisjon, bare måneder etter at medeier, medgründer og administrerende direktør Jan Degner hadde forlatt selskapet.

Ifølge pressemeldingen kommer People’s Press nå til å satse på færre titler, ha fokus på «gode historiefortellere» innenfor både skjønnlitteratur og sakprosa, og utgi færre illustrerte sakprosa/fakta-bøker. Man ønsker å fokusere mer på digital tilstedeværelse både i sitt utgivelsesprogram, sin kommunikasjon og markedsføring. People’s Press legger også ned sitt litterære agentur, og inngår i stedet et tett samarbeid med Norstedts Agency – som også er eid av Storytel.

– «Riktig retning»

– Det er alltid vanskelig å si farvel til dyktige medarbeidere, og det er nettopp det vi gjør i dag. Alle har vært med på å bygge opp den suksessen People’s Press har blitt. Men jeg er ikke i tvil om at den retningen vi nå har staket ut er den riktige for å sikre People’s Press en fremtid som et dynamisk, fleksibelt og åpent forlag, sier Tine Smedegaard Andersen i pressemeldingen fra forlaget.

Smedegaard Andersen kom tidligere i år til forlaget fra rollen som direktør for kultur i Danmarks Radio (DR). Hun har tidligere en allsidig bakgrunn fra dansk forlagsbransje – blant annet som konserndirektør i Gyldendal og administrerende direktør i Rosinante.

God timing

Sist fredag ble det kjent at Petter Stordalen og Strawberry Publishing hadde rekruttert Birgitte Teresa Franch – fra nettopp People’s Press. Der har hun gått gradene fra å være praktikant til å bli redaktør, seniorredaktør og forlegger, litterær utviklingssjef og til slutt forlagssjef. Men hun rakk altså akkurat å komme seg ut døra før dagens dystre nyhet ble sluppet.

Da Strawberrys nyrekruttering ble kjent, la ikke Petter Stordalen skjul på at timingen er riktig:

– Med alle nedskjæringene og omveltningene i den danske forlagsbransjen, føles det viktig å komme inn som et friskt pust.

 

(Foto: Storytel/People’s Press)