Med 170 meter lang signeringskø

Ingen tvil om hvem som vår årets mest populære på Bokmässan i Gøteborg - en messe som kunne glede seg over ytterligere økning i publikumstallene.

4185 programposter med 3098 medvirkende og totalt 798 utstillere på plass. Og 86 132 besøkende – en økning på snaue tusen fra i fjor. Det var fasiten fra årets bokmesse i Göteborg.

– Flere ganger disse dagene har det slått meg hvilke fantastiske møter som finner sted her på Bokmässan. Pasjonen for litteratur og boklesing er så nærværende her, sier messansvarlig Frida Edman. – Når man skuer ut over mylderet på messegulvet, synes det ikke å være noen mangel på leselyst.

Spente på fremtiden

I år, som tidligere år, var også norske publikummere, forlagsfolk og agenter hjertelig tilstede i Göteborg. Omkvedet var at handelen syntes å være hakket labrere enn tidligere – og at man er spent på hvordan det internasjonale rettighetsmarkedet vil se ut etter at det norske Frankfurt-arrangementet i 2019 er pakket ned.

Tidenes lengste?

Med 120 utenlandske forfattere, kunne arrangørene presentere hva de selv mente var tidenes sterkeste internasjonale seminarprogram.

I år kunne man også glede seg over hva som visstnok er tidenes rekord for signeringskø på Bokmässan. Trass i at han har etter hvert er blitt 62 år gammel, har Thåström fremdeles grepet om sitt publikum. 170 meter lang ble etter hvert køen frem til den gamle Ebba Grön- og Imperiet-vokalisten.

Sør-Afrika neste

Årets temaland på messen var Sør-Korea. Neste år overtar Sør-Afrika stafettpinnen:

– Sør-Afrika og Sverige har nære relasjoner og sterke forbindelser som strekker seg tilbake til 1960-tallet, da Sverige bidro med politisk og humanitær støtte i kampen mot apartheid. Neste års temaland-satsing handler om å løfte frem historier fra et litteraturrikt land med elleve offisielle språk, en voksende kvinnekamp og mange unge poeter, sier Frida Edman.

På Bokmässans 2020-meny står også temasatsingen «Läs, läs, läs!» som skal fremme lesingen blant barn og unge – og satsingen «Digital kultur», som også berører unges lesevaner.

 

(Foto: Possan / Wikimedia Commons)