Stordalen inntar Danmark

Petter Stordalens nordisk forlagsimperium vokser: Birgitte Teresa Franch skal bygge opp Strawberry Publishings danske satsing. Hun vil raskt få følge av flere sentrale danske forlagsfolk.

Først norsk storoffensiv, deretter rekruttering av sentrale svenske forlagsfolk. Nå står Danmark for tur – med omtrent samme resept som i Sverige. Nå riktignok bare med ett hode i denne omgang: Birgitte Teresa Franch, som første kvinne ombord og kaptein på skuta.

– Vi følger den samme oppskriften som vi alltid har gjort: Vi ansetter de dyktigste fagfolkene og bygger opp forlaget rundt dem. Birgitte er en erfaren forlegger med en udiskutabel track record og vi har hatt henne i kikkerten det siste året, sier Petter Stordalen, største eier i Strawberry Publishing, i en pressemelding.

Birgitte Teresa Franch blir neppe sittende lenge alene på Strawberrys København-kontor:

– Det kommer flere signeringer i løpet av kort tid, røper Strawberry-forlegger og medier Jonas Forsang til BOK365, og legger til: – Det føles bra å ansette folk i et marked hvor alle konkurrentene tilsynelatende gjør det motsatte.

Perfekt timing

Det har vært høye bølger og stormkast i dansk forlagsbransje den siste tiden. Før denne måneden er omme får mellom 25 og 30 ansatte i Rosinante og dansk Gyldendal sin oppsigelse. Rosinante pakker sammen og blir flyttet fra Rundetårn i København og noen hundre meter bort til Gyldendals lokaler i Klareboderne.

FISKER I OPPRØRT VANN: Jonas Forsang og Petter Stordalen mener timingen for dansk satsing er perfekt.

Det har også vært store endringer på Birgitte Teresa Franchs gamle arbeidsplass, bokforlaget People’s Press, opprinnelig en del av ArtPeople/People Group-konsernet etablert av Jan Degner og Jakob Kvist i 2002. I 2017 sikret Storytel seg forlaget for 75 mill. kr, og tidligere i år trakk gründerduoen Degner og Kvist seg fra sine posisjoner.

Også Petter Stordalen mener timingen er perfekt:

– Med alle nedskjæringene og omveltningene i den danske forlagsbransjen, føles det viktig å komme inn som et friskt pust. Vi har store ambisjoner for Danmark og er sikre på at de gode fortellingene vil bli enda viktigere i årene som kommer. De skal Birgitte finne, dyrke og formidle ut til leserne og lytterne sammen med oss, sier Stordalen.

Har «gått gradene»

Franch har god forlagsfartstid, med spesielt blikk for utpreget kommersiell oversatt litteratur, Hun har gått gradene i København-forlaget People’s Press, hvor hun startet som praktikant i 2004, leste og antok Camilla Läckbergs første bok. Hun ble raskt ansatt som redaktør, og ble etter hvert seniorredaktør og forlegger, litterær utviklingssjef og til slutt forlagssjef.

Blant «hennes» forfattere finner vi bestselger-navn som den svenske trioen Camilla Läckberg, Mari Jungstedt og Fredrik Backman. Hun tillegges også mye av æren for Katrine Engbergs suksess i Danmark.

DANSK FRANCH-SUKSESS: Camilla Läckberg (Foto: Magnus Ragnvid)

– Jeg har hatt femten kreative og inspirerende år med de dyktige folkene i People’s Press – fra vi var syv ansatte til vi ble fem ganger så mange. Nå føles det riktig å bevege seg videre og skape noe nytt. Som en del av Strawberry Publishing får jeg lov til å jobbe tett med et skandinavisk «Dream Team» av stjerneforleggere, sier Birgitte Teresa Franch i pressemeldingen fra Strawberry Publishing.

Bred kompetanse

Komplimentene sitter svært så løst hos Jonas Forsang, som tegner et bilde av en komplett forlegger:

– Birgitte har en usvikelig sikker fornemmelse for hva som er god litteratur i alle sjangere, hun engasjerer seg helhjertet i sine forfatterskap og har en unik evne til å skape og holde fast ved nære relasjoner til sine forfattere. Utover et språklig og redaksjonelt talent, besitter hun en dyp forståelse for bokbransjen, og hun har en kreativ inngang til lansering, markedsføring og PR. Og så kjenner hun sine lesere.

Et av de ledende

Hva er så Strawberry Publishings ambisjonsnivå i Danmark?

– Vi har ambisjoner om å bli et av de ledende forlagene og det blir vi ved å ha de flinkeste folkene. Det er fantastisk å jobbe i en bransje hvor de ansattes kvaliteteter så til de grader er avgjørende, kommenterer Jonas Forsang til BOK365.

Hva dette i praksis vil medføre i hode-rekruttering og tall vil vise seg. I inneværende år regner Strawberry Publishing med å lande på 120 mill. kr i totalomsetning for sin nordiske operasjon.