– Skal finnes en bok for alle

Lars Mytting er én av forfatterne som kommer med bok på Gyldendal denne høsten. (Foto: Christian Elgvin)

– Vi har et mål om at det skal finnes en bok for alle, uansett alder og interesse, sa Anne Cathrine Knudsen da Gyldendal i dag presenterte sin høstliste. Se presentasjonen av høstlisten her.

– Er det noe som gjør oss lykkelige så er det at bøkene når ut til leserne. De neste ukene skal vi utgi et bredt utvalg bøker. Vi har et mål om at det skal finnes en bok for alle, uansett alder og interesse, sa forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen, da Gyldendal tidligere i dag presenterte sin høstliste.

Begeistring for dansk debutant

– Ikke siden Stieg Larsons Millenium har begeistringen for en debutant vært like stor i redaksjonen, sa forlagsredaktør for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin. Danske Søren Sveistrup er forfatteren bak TV-serien Forbrytelsen, og denne høsten er han klar med Kastanjemannen.

LES OGSÅ: Kaster inn «Kastanjemannen»

Bakke Bolin trakk også frem Camilla Grebes Husdyret, som hun vant Glassnøkkelen for tidligere i år, og Lena Andersons, Sveas sønn. Sistnevnte var tilstede og leste fra boken:

– Hovedpersonen heter Ragnar Johansson, og han er den typiske svensken. Tidligere har jeg skrevet om folk som er alvorlig syke, men Ragnar er alvorlig frisk, fortalte hun til de fremmøtte i Hamsunsalen.

Sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur, Kari Marstein, valgte å trekke frem Anne Holt og Gunnar Staalesen:

– Det gir en stolthet å være forlegger for Anne Holt og Gunnar Staalesen. Staalesen er klar med ny bok om norsk krims lengstlevende krimhelt, Varg Veum, mens Holt presenterer en ny helt, Selma Falck.

Men Marstein hevdet allikevel at det var én tittel som pekte seg ut denne høsten, nemlig Søsterklokkene av Lars Mytting

– Det er ingen som skriver slik prosa som Mytting gjør i dag, sa Marstein.

Krigen og vikingkonger

– Historier om andre verdenskrig må fortelles igjen og igjen. Arkivene åpnes og nye generasjoner kommer til, fortalte redaksjonssjef for sakprosa, Cathrine Sandnes. Hun trakk særlig frem Asbjørn Jaklins Kampen om Narvik.

– Jaklin tar opp det viktigste slaget på norsk jord, som var Hitlers første nederlag. Han har allerede et stort publikum, men det kommer til å bli enda større etter denne boken.

Tore Skeie kommer med første bind i en planlagt serie på fem bind om Norges viking- og middelalderkonger. Første bind i serien heter Kongenes tid, og tar for seg Olav Haraldsson.

– Tore Skeie tar leseren med på en forrykende ferd gjennom den turbulente perioden da kongeriket Norge var i støpeskjeen, sa Sandnes.

Fantasy, pirater og zombier

– Hvis vi vil at folk skal lese bøker, så må jobb nummer én være å få barn og unge til å lese, sa Anne Cathrine Knudsen innledningsvis, og årets barnebokliste hos Gyldendal består av 80 titler.

– Vi har hatt stor suksess med Jeff Kinney, og vi gleder oss til å gi ut den trettende boken om Pingla, Nedsmelting, sa redaksjonssjef i Gyldendal Barn og Ungdom, Eva Thesen.

– Vi har stor kjærlighet til store mytiske fantasyromaner, og vi er umåtelig stolte over å utgi George R.R. Martin. Vi skal gjenutgi de fem bøkene i Sang om is og ild, og den nye boken Ild og blod som kommer 16. november.

Thesen trakk også frem fjorårets brageprisnominerte Helene Guåker, som er aktuell denne høsten med boken Vov-vov-effekten, og Jan Christoffer Næss nye barnebokserie, Den gylne parykken:

– Næss kommer med første bok i en ny serie, Det tapte paradis. Det er en historisk roman bestående av pirater og zombier.

 

Se hele Gyldendals presentasjon av bokhøsten sin her: