Kaster inn «Kastanjemannen»

Kastanjemannen av Søren Sveistrup, mannen bak TV-serien Forbrytelsen, er blitt en internasjonal krim-snakkis. Det bidrar til at Gyldendal fremskynder utgivelsen og gjør den til en av høstens store satsinger.

– Ikke siden vi leste Stieg Larssons Millenium-trilogi har begeistringen på forlaget for en krimdebut vært like stor. Søren Sveistrup har skrevet en roman bestående av alt som gjorde den kritikerroste TV-serien til et verdensfenomen. Og han har lyktes. Til de grader, forteller sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin i Gyldendal, som har sin høstpresentasjon i dag.

Søren Sveistrup er slett ingen hvem som helst. Fra 2007 til 2012 var han manusansvarlig og skaper av Forbrytelsen, som senere har vunnet flere internasjonale priser og blitt solgt til mer enn 100 land.

 

Første i verden

Det var under krimfestivalen i Horsens tidligere i år at teamet fra oversatt-redaksjonen i Gyldendal Norsk Forlag fikk nyss om boken for første gang. Kort tid etter var rettighetene kjøpt, noe som gjorde Gyldendal til det første forlaget i verden til å sikre seg rettighetene. Siden da er rettighetene blitt solgt i rekordfart til 23 land. Boken har siden lansering i Danmark i sommer allerede solgt over 35.000 eksemplarer.

Det har gjort Gyldendal lystne på rask norsk suksess. Kastanjemannen var opprinnelig planlagt utgitt i 2019, men utkommer på norsk allerede 26. oktober.

 

«Ekstraordinær»

Kastanjemannen er virkelig en ekstraordinær krim. Fortellingen har et høyt tempo og et intrikat plot. I tillegg er Søren Sveistrup en mester i å skape karakterer der han går i dybden på menneskets intense psyke. Dette er begynnelsen på et stort krim-forfatterskap, forteller krimredaktør Siren Marøy i Gyldendal.

 

Uhyggelig funn

Kort om Kastanjemannen: I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er drept og etterlatt på en lekeplass. Den ene hånden hennes er skåret av. Over henne henger en liten kastanjemann. Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken. Som makker får hun den utbrente etterforskeren Mark Hess. Han er nettopp blitt sendt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har et fingeravtrykk fra en jente, som politiet tror er blitt drept. Sosialminister Rosa Hartungs datter, som forsvant ett år tidligere. En mann har tilstått drapet på jenta, og saken regnes for oppklart. Kort tid etter blir enda en kvinne funnet drept. På stedet finner politiet en ny kastanjemann, som også har fingeravtrykk fra den savnede jenta.

 

(Foto: Les Caner / Gyldendal)