Se – et bokbyttetre!

Dette «biblioteket» er definitivt Berlins minste.

Gleden over å bytte bøker er stor rundt omkring i verden, så også i Berlin. Det oppdaget Olof Lindqvist da han var på jobbreise  i den tyske storbyen – og oppdaget et «Boktre».

Utenfor kafeen der Olof Lindqvist og hans kollegaer satt og spiste frokost sto «Boktreet», hvor man hadde skåret ut hulrom og hyller i trestammen og satt inn brukte bøker bak beskyttende luker av pleksiglass.

Boktre  Boktre 2

 

–Genial idé

– Og det kom mennesker dit og byttet bøker, kunne Olof Lindqvist selv bevitne. –«Boktreet» ligger i Kollwitzstraße i det som en gang var Øst-Berlin og berlinerne selv syntes å mene at dette ikke var noen spesielt. Vi ble fortalt at det også finnes liknende andre steder i Berlin.  Dette er jo en genial idé!

 

Vil bli vandalisert?

Efter frokosten tok Olof Lindqvist og hans kollegaer en nærmere kikk på treet: – Det var kanskje ikke de aller nyeste bøkene, men det var bøker det absolutt var verdt å lese, forteller han. Lindqvist skulle gjerne hatt et slikt tre i sitt eget nærområde, men mistenker at «fornuftstenking» setter en stopper for dette her nord:

– Vi tror kanskje at slikt allment vil bli vanskjøttet og vandalisert og at vi derfor lar være å lage noe slikt, sier Olof Lindqvist.

 

«Fuglekasse-bøker»

Ellers finner vi flere liknende påfunn rundt omkring i verden. Et eksempel er organisasjonen Little Free Library, som ligger bak ideen om å lage fuglekasse-liknende konstruksjoner som fylles med bøker. Organisasjonen oppfordrer folk til å lage side egen «bok-fuglekasse», fylle den med bøker, og registrere både kassen og bøkene på hjemmesiden deres. Prosjektet har vokst fra å være et nordameriansk påfunn, til også å innta Afrika, Asia, Australia og Europa.

 

 

Hanna Modigh Glansholm er redaktør for svenske LitteraturMagazinet (Foto: Olof Lindqvist)