Sanser fra en bokdebutant

Foto: Katarina Bakken

Roskva Koritzinsky (24) er aktuell med sin debutbok, Her inne et sted, til glitrende anmeldelser der ute.

– Skrivingen er i bunn og grunn noe jeg «alltid» har drevet med. Jeg husker ikke at jeg bestemte meg for å bli forfatter, det skjedde såpass tidlig i barndommen.

Forfatterspiren begynte allerede som ung å skrive fortellinger og beveget seg videre til dikt i tenårene. Så var det teaterscenen som sto for tur.

– Jeg skrev noen små fortellinger her og der, men jeg tror det forekom ganske sporadisk. I elleveårsalderen begynte jeg å skrive dikt, og skrev dikt i hopetall fram til jeg var 15-16 år gammel, i tillegg til en og annen novelle. På videregående ble det mindre skriving og mer teater. Jeg hadde i mange år et sterkt ønske om å bli skuespiller, og var i en periode mer opptatt av å skulle stå på en scene. Teateret var mer magisk og mystisk og forlokkende. Åpenbart endret dette synet seg med tiden – og det ble bok!

Koritzinsky er en av høstens debutanter med novellesamlingen Her inne et sted. Boken består av tolv noveller med de ytre truslene og selvkontroll som sentrale temaer. Novellene er skrevet som jeg-fortellinger. Under bokfestivalen i Oslo tidligere i høst introduserte 24-åringen sitt første litterære verk.

Intuisjon viktig
– Handlingene i novellesamlingen utspiller seg i kjølvannet av enkelthendelser eller episoder i livet, og hvordan man takler ettertiden. Jeg viser gjennom de ulike karakterene hvordan de takler sine personlige trusler og hva som skjer når de ikke får hjelp til å bekjempe dem. Personene i de ulike novellene står hverandre veldig nær, enten i et forhold eller i slekt, så det handler også om hvordan de nærmeste håndterer tiden etterpå.

Som forfatter mener Roskva det er viktig å stole på intuisjonen. Det blir først bevisst når ordene og tankene er festet til papiret. For henne er det nettopp dét som gjør det så spennende å skrive.

– Jeg startet ikke med noen idé som jeg deretter skrev ut. Jeg satt meg ned og jobbet med et par historier parallelt, og etter hvert i skriveprosessen synes jeg de virket tematisk forbundet med hverandre. Jeg er opptatt av forholdet mellom selvforståelse og kroppslige reaksjoner, og ville med novellene utforske ulike aspekter ved dette forholdet. Jeg har lagt spesielt fokus på syn– og hørselsansene, sier Roskva Koritzinsky.

Overveldende anmeldelser
– Anmeldelsene har vært overveldende. Jeg er veldig takknemlig for at kritikerne har satt seg ned og tatt boka på alvor – og for at både bekjente og fremmede har valgt å lese den. Jeg blir stolt og glad på vegne av menneskene som befolker Her inne et sted. Jeg vet at jeg har vært heldig. Samtidig er utfordringen nå å tenke framover. Ikke farges for mye av tilbakemeldingene, men stole på at den historien og de menneskene jeg nå skal skrive om, må få utvikle seg i sitt eget tempo, uten hensyn til hva folk mente om den forrige boka.

Ny bok?
– Jeg er i gang med noe som skal bli en roman. Akkurat nå er jeg i startfasen av prosjektet, men begynner å bli nysgjerrig på de karakterene som har vist seg for meg. Jeg håper og tror det er et godt tegn.