Sannhet på dypt vann

Frode Fanebusts bok om nordsjødykkerne er blant høstens utgivelser fra Pax. Han mener pressen har vært lettlurt.

Nytt blikk på en betent historie under Pax forlags høstpresentasjon.

 Ingen er i tvil om at nordsjødykkerne har spilt en viktig rolle i Norges oljeeventyr, men det har lenge vært strid om ansvaret for helseskadene deres. Nordsjødykkerne har etterhvert mottatt betydelige kompensasjonssummer: Først 600 millioner kroner, og under Solberg-regjeringen ytterligere 500 millioner.

 

Betent arena

Frode Fanebust er utdannet siviløkonom og har de siste årene vært en produktiv sakprosaforfatter. I bøkene Oljelandet, Selvbedraget og Krigshistorien TMhar han skrevet om Norges forhold til andre verdenskrig og til sin egen dobbeltrolle som miljønasjon og oljeeksportør. Denne høsten beveger han seg inn på en ny betent arena med boka Dypt urettferdig. En sannere historie om nordsjødykkerne.

Oppdraget hans var å få frem andre historier om nordsjødykkerne enn dem som allerede var kjent. Fanebust sier arbeidet tok en overraskende vending.

– Resultatet var et helt annet enn det jeg trodde jeg skulle finne. Det var mye mer kontroversielt – og mye mer interessant.

 

– Overdrivelser

Fanebust mener det har versert betydelige overdrivelser i media av hvor stor andel av nordsjødykkerne som har fått men. Det har for eksempel blitt hevdet at 35 prosent av tidligere dykkere opplevde sterke smerter i hverdagen. Mindre kjent har det vært at disse tallene kommer fra en undersøkelse utført blant den andelen dykkere som meldte seg uføre ved Haukeland sykehus, ifølge Fanebust.

– Hva har overrasket deg mest?

– Jeg har blitt mest overrasket over hvor lettlurte mediene har vært. Av at det har blitt satt så få spørsmålstegn ved den informasjonen som har kommet fra nordsjødykkerne. Min kritikk rammer ikke alle nordsjødykkerne, men dem som har vært opptatt av å overdrive, og pressen, som ikke har undersøkt saken godt nok. Kildematerialet jeg har brukt, har ikke vært særlig vanskelig å få tilgang til.

– Har du noen tanker om hva som burde gjøres i kjølvannet av informasjonen du nå bringer?

– Jeg går ikke inn for at man skal begynne å ta penger tilbake fra nordsjødykkerne eller noe slikt. Dette er en sak som har pågått helt siden 1990, og det er vanskelig å få rettferdighet i en slik sak. Mange av de som fortjente erstatning, er nå døde, mens mange av de som i dag får erstatning, ikke er uføre. Det urettferdige er at andre yrkesgrupper i Nordsjøen som har opplevd og overlevd tilsvarende belastninger som dykkerne, verken har fått den samme oppmerksomheten eller erstatningen, sier Fanebust.

 

Fra charterfly til marshmallows

Tradisjonen tro har Pax også en rekke andre sakprosatitler på sin liste denne høsten. Og apropos tradisjoner: Forlaget feirer i år 50-årsjubileum, og markerer det blant annet med en bok om sin egen historie. Den skrives av Kim G. Helsvig og kommer i desember.

I Fritt fall tar På Vegard Hagesæther for seg dagens flybransje med fallende priser og billig arbeidskraft. Fredrik Græsvik søker å tilføre litteraturen om Norges innsats i Afghanistan et nytt oversiktsbilde med Den tapte krigen. Som tittelen antyder, er det heller dystert. Maria Amelie har også skrevet en ny bok, som har fått tittelen Takk.

 

Everest-klassiker

Marshmallowtesten av Walter Mischel handler om viljestyrke og selvbeherskelse, hva disse kvalitetene egentlig betyr for livene våre, og hvordan de kan trenes opp. I tynn luft av Jon Krakauer er fortellingen om enn Mount Everest-ekspedisjon som gikk fryktelig galt, og beskrives som en moderne klassiker. Boka har et etterord av Jon Gangdal.

 

Murakami  Shotgun lovesongs

 

Murakami fremskyndet

Pax kan denne høsten by på fem oversatte romaner. Flest masete e-poster kommer nok fra Murakami-fansen. Pax kunne fortelle at den etterlengtede utgivelsen av Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår er noe fremskyndet i forhold til den opprinnelige planen, så nå kommer boka 25. september. Hjemme i Japan ble det solgt hele 1 million eksemplarer av boka den første uka den var i bokhandelen.

Forlaget har også forhåpninger til to bøker av utenlandske debutanter. Miniatyrmakeren av britiske Jessie Burton er solgt til en rekke land og har fått spesielt god mottakelse for sitt tidsbilde av 1600-tallets Amsterdam. Mens Shotgun Lovesongs av Nickolas Butler er en kjærlighetserklæring til Midtvesten.

Nye romaner er også i vente fra Joyce Carol Oates og Stefan Hertmans.

 

Singel og mor

I en tid da livsmotto av det mer eller mindre pinlig svulstige slaget er et yndet innslag i mange interiører, slår Tuva Jorfald et slag for noe langt mer jordnært. «Det får være greit» er hovedbudskapet i hennes debutbok Singelmammas guide – det medfølger til og med i form av en plakat som kan klippes ut og henges opp på veggen til daglig påminnelse.

Med utgangspunkt i eget liv kommer Jordfald med tips til hvordan man kan ha det fint som singel alenemamma. Boka er gjennomillustrert og inneholder flere gjestebidrag samt en egen spilleliste for alenemødre sammenstilt av Ravi.