Samuel Bjørk står fram

Verdenslansering, solgt til 22 land, Hollywood, 7 mill. kr i forskudd. Og mannen bak boksuksessen er Frode Sander Øien.

Norges hemmelige krimforfatter Samuel Bjørk har fått et utrolig gjennombrudd. Hvem som har stått bak Det henger en engel alene i skogen har lenge vært en gåte. I dag kan VG avsløre mysteriet.

Forfatteren er Frode Sander Øien, og er en 44 år gammel forfatter og musiker som nylig har flyttet til Oslo fra Trondheim.  Han er krimdebutant, men har tidligere utgitt to romaner – deriblant debutromanen Fantastiske Pepsi Love, som også ble dramatisert på Trøndelag Teater. Han spilte i bandet Sanderfinger, som gjorde suksess på nittitallet, og spiller i dag i I Love Wynona.

 

Engel

 

Et forlag i Storbritannia har kjøpt verdensrettighetene til den engelske utgaven, og boken skal utgis på alle de store verdensspråkene. Økonomisk vil han ikke lide noen nød: Han anslår å ha fått ca. 7 mill kr i forskudd så langt, utenom Norge. Det største enkeltforskuddet er på 3,6 mill kr for en treboksavtale.

 

-Var helt nummen
– Agenten min, Astri von Arbin Ahlander, jobbet med en engelsk utgave av manuset. Hun hadde tenkt å presentere det på bokmessen i Frankfurt, men det gikk ikke for etterspørselen var så stor. Brasil kom først, så ble det helt vilt. Det var forlag som ville gå sammen om å spleise for å få råd til å kjøpe rettighetene til boken. Det tyske forlaget hadde aldri betalt så mye noen gang for rettighetene til en bok. Til slutt var jeg helt nummen, sier Frode Sander Øien til VG.

– I Los Angeles pågår det nå møter om en filmatisering av boken. Jeg vet ikke om det blir noe av, men at det diskuteres allerede og det før boken er gitt ut i USA er utrolig spennende. Det er snakk om både en nordisk og en amerikansk tv-serie og at det er selskap som skal lage begge versjonene, sier Øien.