Sakprosa-kutt hos V&B

ÅPEN FOR SAMTALE: Elizabeth Sellevold.

– Det er siste utvei og noe vi gjerne skulle vært foruten, sier forlagssjef i Vigmostad & Bjørke, Elizabeth Sellevold.

Før jul kunne BOK365 melde om et større sakprosa-kutt hos Cappelen Damm. Det var da snakk om at antall årlige sakprosa-utgivelser kunne bli kuttet med så mye som 20–30 prosent. Forlaget står for nærmere 20 prosent av omsetningen av norske sakprosa for voksne og nærmere 30 prosent av den oversatte sakprosaen, og er med det markedsleder i begge kategorier. Det betyr at et større Cappelen Damm-kutt vil være merkbart også på sakprosafeltet totalt.

Siste utvei

Nå melder Klassekampen at Vigmostad & Bjørke nedbemanner og kutter en fjerdedel av sakprosa-staben. – Det er siste utvei og noe vi gjerne skulle vært foruten, sier forlagssjef i Vigmostad & Bjørke, Elizabeth Sellevold til avisen.

Det hører med til historien at V&B er en langt mindre aktør enn Cappelen Damm. En fjerdedel av sakprosaredaksjonen tilsvarer ett årsverk.

Mangler bestselgere

Overfor Klassekampen viser Sellevold også til at Vigmostad & Bjørke i fjor skal ha manglet en bestselger.

Ifølge Topp 50-listen BOK365 har innhentet fra Bokhandlerforeningen (bokgruppe 3-5, alle utgivelsesår), var V&Bs mestselgende bok i fjor å finne helt nede på 47. plass. Denne var dessuten en skjønnlitterær utgivelse: Josie Silvers En dag i desember.