Sakprosa inn i Forfattersentrum

Resultatet av uravstemningen er klart: Nå kan sakprosaforfattere søke medlemskap i Norsk forfattersentrum.

–Nå er alle fire hovedsjangre av litteratur inne i Forfattersentrum, og alle forfattere kan stå samlet i vår formidlingsorganisasjon, sier en glad styreleder i Norsk forfattersentrum, Per Olav Kaldestad.

Etter at formidlingsorganisasjonen Norsk forfattersentrums årsmøte i april stemte for at sakprosaforfattere kan bli medlem, ble det reist forslag om uravstemning blant alle de 1200 medlemmene av organisasjonen. Etter opptellingen viser det seg at 75,65% av stemmene støtter lovendringen.

 

Les også: Sakprosaen inn i varmen

Bergeners vil ha omkamp

 

Glede og skuffelse

Gleden var stor blant sakprosaforfatterne da årsmøtet i Norsk Forfattersentrum (NFS), vedtok årsmøtet i NFS å slippe inn sakprosaforfattere.Lørdag kveld for to uker siden skålte jeg i champagne. Endelig! Det var et stort øyeblikk for meg som frilansforfatter,» skrev leder i NFF (Norsk Faglitterær Forfatter og Oversetterforening) Marta Breen (bildet) på sin blogg. Hun så et håp om at det ville bli en ende på alle forespørsler om gratis foredrag og debattopptredener:

«Jeg er fulltids frilansforfatter med fire bøker bak meg, og dersom jeg skulle ha stilt opp på bare halvparten av alt det folk ønsker at jeg skal gjøre gratis, ville jeg ha gått konkurs i løpet av få uker.»

Men til Breens og mange sakprosaforfatteres skuffelse: Bare noen dager etter vedtaket på NFS-årsmøtet ble det klart at flere av medlemmene forlangte omkamp. Men denne tapte de altså.

 

–Kan stå samlet

–Jeg er veldig glad for at resultatet av uravstemningen ble som det ble, da dette er noe hele styret har ønsket: nå er alle fire hovedsjangre av litteratur inne i Forfattersentrum, og alle forfattere kan stå samlet i vår formidlingsorganisasjon. Det er bra både for medlemmene og for brukerne, sier styreleder i Norsk forfattersentrum, Per Olav Kaldestad til NFFs nettside.

–Vi nedsetter et eget utvalg som skal jobbe med søknader fra sakprosaforfattere, og vi vet ennå ikke hvor mange det vil bli. Vi har allerede mottatt noen søknader, sier han.

 

–Er ekstra viktig

Også Kristine Isaksen, formidlingsansvarlig i NFF gleder seg over resultatet av avstemningen:

–Å bli medlem i Forfattersentrum er ekstra viktig for sakprosafrilansere som trenger inntekt knyttet til sin forfattergjerning, sier hun til foreningens nettside.

Sakprosaforfattere som kan bli medlem av foreningen er forfattere av sakprosa med unntak av forfattere av oppslagsbøker, leksikalske verk og referanseverk, hobbybøker, vitsebøker, spørrebøker, håndbøker, reiseguider eller andre former for bruksprosa, årbøker, lokalhistoriske årbøker eller andre bøker beregnet på et lokalt publikum, skole- og lærebøker, profesjons- og bransjeorienterte bøker, vitenskapelige avhandlinger, forskningsrapporter og utredninger.