Bøkene du kan glede deg til

Her er sommerens nyheter fra norske forlag.

Historiske romaner og romantikk er sterkt tilstedeværende når forlagene slipper bøker denne sommeren. Og flere krimnavn kommer med nye utgivelser.

-Vi lanserer en ny krimbok av Jorun Thørring nå. Den har fått tittelen Mørketid, forteller Mona Ek, kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug. Boken er den tredje i serien om den samiske politietterforskeren Aslak Eira. Alle bøkene i serien skal filmatiseres, og den første filmen hadde premiere på kino denne våren.

 

Thoerring-Jorun

Jorun Thørring (Foto: Aschehoug)

 

Jan Mehlum har akkurat utkommet med en ny krimroman med Svend Foyn i førersetet, og det har fått tittelen Ren samvittighet. Rikard Spets kommer med sin andre thriller, Det femte segl, i juni. En annen som er ute med andreboken sin denne sommeren er Gyldendalforfatteren Olav W. Rokseth. Broren er planlagt utgitt i juli. Samme måned kommer det også en ny utgivelse fra Alexander McCall Smith: Privatdetektivakademiet i Limpopo.

 

Bestselgerforfattere med nye bøker

Sommeren er lavsesong når det gjelder utgivelse av nye romaner, men flere av bøkene som nylig er sluppet vil nok sette sitt preg på svaberg og hytter de neste månedene. Ut av ilden av Ingvar Ambjørnsen har fått stor oppmerksomhet i pressen. Det er heller ikke utenkelig at Bjørn Nordahls nyeste thriller Nullpunkt vil sette sitt preg på ferielesingen for mange. Tom Egelands nylig utgitte Den 13. disippel ligger allerede godt plassert på bestselgerlisten. Tiden Forlag utga nylig ny roman fra Deon Meyer, Kobra, og Kjartan Fløgstad kom akkurat ut med Magdalenafjorden. Ellen Mette Finsveen har akkurat debutert hos Vigmostad & Bjørke med Kardemommeloven – en kjærlighetsroman fra et vårlig Oslo, skrevet i ren dagbokstil.

 

Ambjornsen_UtAvIlden  Gyldendal_Flogstad_Magdalenafjorden_pres_v1

 

Mange dameromaner

Ingen sommer uten de såkalte dameromanene, og dem er det som vanlig mange av. Gyldendal utgir en ny roman av Katherine Webb i juli, Det forbudte barnet. I juni kommer det ny roman fra Santa Montefiore, Sommerpaviljongen. Skygger over Sommerset av Leila Meacham er akkurat utkommet, og handler om en kjærlighetshistorie fra de amerikanske sørstatene. Jessica Brockmoles Brevene fra øya er en mulig sommerhit fra Bazar forlag. Bastion forlag satser sterkt på Emma Chase’ New York bekjennelser, og har blant annet dratt i gang en bokbloggkampanje for å spre ordet om romanen. Den italienske jenta av Lucinda Riley har kommet ut rett i pocket.

 

Livet og kjærligheten

Nylig kom Oprahs bokfavoritt Hatties tolv stammer av Ayana Mathis ut på norsk, en bok med handling fra USA gjennom flere tiår. Når sypressene hvisker av Yvette Manessis Corporon skal i følge Cappelen Damm gi en ekte «Mamma Mia-følelse», hvor en gresk øy, kjærlighet og dramatikk og god mat er blant ingrediensene. Schibsted har akkurat lansert Vakre nederlag av Jess Walters:

–Det er en fantastisk god sommerbok. En vakker, trist, godt skrevet og morsom roman om livet og kjærligheten. En perle, skryter Anne Iversen, informasjonssjef i forlaget. Schibsted har også utgitt Mandeltreet av Michelle Cohen Corasanti, en roman som anbefales lesere som likte Drageløperen. Ektemannens hemmelighet av Liane Moriarty er en mulig sommerhit hos Pantagruel forlag. Katarina Bivalds Leserne i Broken Wheel selger godt hos Gyldendal.

 

Prosjekt Rosie  Juliette society ORIGINAL !.indd

 

Tidsreiser

Vil du reise tilbake i tid, kan En lang varm sommer av Beatriz Williams være et mulig valg. Bestselgerforlaget utgir Tudor-bøkene til Michael Hirst, som er basert på TV-serien av samme navn. 12 år som slave, skrevet av Solomon Northup, kommer rett i film-pocket i juni.  Leah Flemings Jenta under oliventreet er en roman med handling fra 2. verdenskrig, som nå er ute i handelen. Vigmostad & Bjørke utga nylig Medici-speilet av Melissa Bailey.

Aschehoug har hatt stor suksess med Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaug, som utkom første gang i 2012, og regner med at den også vil sette sitt preg på årets sommer. –Det er fin sommerlesning, og boken bare selger og selger, forteller Mona Ek. –Vi har ikke så mange typiske Øya-bøker, men jeg kan anbefale en ny roman som heter Prosjekt Rosie. Det er en veldig søt og morsom roman som passer fint nå på sommeren. Bøkene til Arto Paasilinna er også fine på sommeren, og Bridget Jones: Mad about the boy er perfekt sommerlesing, sier Ek.

 

Nye opptrykk
I forbindelse med høstens utgivelse av Innsirkling 3 av Carl Frode Tiller, er bok 1 og 2 i serien ute i ny innpakning. Det er også laget nye utgaver av de første pocketene i serien til Jo Nesbø, og den siste boken i Helga Flatlands trilogi kom nylig ut i pocket.

– Hvis man er interessert i erotisk litteratur, kan The Juliette Society av Sasha Grey være et godt valg, mener Ek. Cappelen Damm utgir Roy Jacobsens bøker i ny backlistdesign.

Tegneserieantologien Smuss kom nylig ut på Cappelen Damm. Paolo Giordanos Menneskekroppen kommer også ut denne måneden på Gyldendal. Elle Mari Thelle kommer snart med en ny novellesamling kalt Tre Jo Nesbø og et båtsportkart. Ny utgivelse fra Ole Robert Sunde er også på trappene, og den har fått tittelen Verden uten ende. Tone Hansen, informasjonssjef i Cappelen Damm, anbefaler Jaume Cabrés Jeg bekjenner. –Det er en ny bok på nesten 800 sider. En bok som gir deg valuta for pengene, sier hun.

 

Tanizaki  Søstrene Makioka

Junichiro Tanizaki og Søstrene Makioka (Press)

 

Japan og Russland

Forlaget Press har også utgitt en tykk bok nylig. Søstrene Makioka av Junichiro Tanizaki regnes som et av Japans fremste bidrag til verdenslitteraturen. Prinsesse Bari av Hwang Sok-Yong utgis av Font i juli. Er du blant dem som foretrekker sakprosa, har du også litt å velge blant denne sommeren. Boken Østfronten 1941-1945 av Charles Winchester skal utgis, og Roger Albrigtsen kommer med Krigsår i bilder i juni. Torbjørn Færøviks reiseskildringer utgis i en helt ny serie denne sommeren. Svetlana Aleksijevitsj er Norgesaktuell med Bønn for Tjernobyl og Krigen har intet kvinnelig ansikt.

På Font har også Hugo Lauritz Jenssen har skrevet bok om Hells Angels, med Marcel Leliënhof som fotograf. Boken har allerede gått inn på den norske bestselgerlisten.

Aller Forlag utgir Snåsamannens utvalgte ord i juni. Er du opptatt av trening, kan du fordype deg i den internasjonale suksessen Styrketrening, en anatomisk guide.

 

Hells Angels skien_64275

Foto: Marcel Leliënhof (Font)

 

Hagetid
Sommeren er også hagetid, og her er det flere utgivelser som kan gi inspirasjon
Hagedesignerens metode av Yvonne Dengin, Sjarmerende uterom av Ellen Dyrop, Cottage Garden på Toten av Helen Fredholm, Jo Whittinghams Førstehjelp for hagen, Vakkert og spiselig i krukker og potter, Hagebok for late av Dan Rosenholm og Tønsberg og Ingebretsens Spiselig på liten plass.