Så er det Norges tur

PROBLEMFRI VEKSLING: NN

Mange følelser, men problemfri veksling, da æresgjest Georgia overlot stafettpinnen til Norge i Frankfurt søndag ettermiddag.

– Jeg hadde aldri drømt om en slik respons på hovedland-satsingen vår, sa Medea Metreveli, direktør for Georgian National Book Center, under den såkalte «handover»-seremonien i Frankfurt søndag ettermiddag.

Metreveli beskrev hovedland-tiden som på alle måter vellykket for Georgia og georgisk litteratur og kultur. – Frankfurt er den beste byen å møte igjen venner og ta vare på gamle vennskap. Og det er det beste stedet å finne nye venner.

– Hva tar du med deg fra Frankfurt? undret Juergen Boos, direktør i Frankfurter Buchmesse.

– Gode minner og altfor mange bøker, svarte Medea Metreveli, før hun overleverte den symboltunge tekstrullen til Norge og NORLA-direktør Margit Walsø. På rullen er det litterære tekster fra alle land som har hatt Guest of Honour-status på bokmessen i Frankfurt opp gjennom årene.

Skaper drømmer

Norges bidrag på rullen er Olav H. Hauges dikt «Det er den draumen», derav også Norges slagord «The Dream We Carry».

– Litteraturen skaper drømmer, og drømmer skaper litteratur, fremholdt Margit Walsø. – Litteraturen gir ny innsikt, og som Olav H. Hauge beskriver det, kan få oss til å se noe nytt, at vi opplever noe vi ikke så tidligere.

BLE ANDEKTIGE: NORLAS Margit Walsø og Halldór Gudmundsson.

Prosjektleder for Frankfurt 2019, Halldór Gudmundsson, ble andektig da han fikk gjesterullen i hendene: – Det er en stor ære stå med denne, for andre gang.

Gudmundsson var også prosjektleder for Island i 2011.

Mye følelser

– Jeg hater disse overleveringsseremoniene. Det blir så mye følelser involvert. Det er alltid trist å ta farvel med et gjesteland og et team, sa Juergen Boos. – Det er seks år siden jeg først møtte georgierne, og jeg har gjennom denne tiden lært vanvittig mye om landet. De har lært meg om politikk og om følelser – noe vi tyskere ikke behersker særlig bra. Så la oss snakke om penger i stedet, sa Boos spøkefullt, til latter fra salen.

TAKKER FOR SAMARBEID: Juergen Boos.

Om Dagny Juel

Under seremonien på den georgiske paviljongen møtte Åsne Seierstad sin georgiske forfatterkollega Zurab Karumidze til samtale. Skjebnen vil det slik at Karumidze har skrevet bok om en norsk kvinne som ble drept i Georgia, Seierstad om en ung georgisk kvinne som ble drept i Norge.

61 år gamle Zurab Karumidze har en mangfoldig forfatterkarriere. Han har skrevet romaner og noveller, og ikke minst en bok om jazz som sikret ham en SABA – Georgias viktigste litteraturpris. I tillegg er han forlegger og har vært med på å utgi en rekke essays om georgisk politikk og kultur.

INTERVJUET: Thomas Böhm intervjuet Åsne Seierstad og Zurab Karumidze.

Hans eget essay Dagny or a Love Feast – opprinnelig skrevet på engelsk, ble lang-listet til The International Dublin Literary Award. Dette kretser rundt Dagny Juel, som ble skutt i 1901 av en venn da de var på reise til Tiflis i det daværende russiske keiserdømmet (nå Tiblisi i Georgia)

– Det var en for god historie til at jeg kunne la være, sa Karumidze.

– Ord kan være farlige

Som kjent har Åsne Seierstad tatt for seg Anders Behring Breivik og Utøya-massakren i En av oss. Blant de 68 drepte der var 21 år gamle Tamta Liparteliani fra Georgia, som var på AUF-leiren sammen med en venninne fra Young Socialists. – I Breiviks manifest kan man lese om hans hat mot eliten. Attentatet rettet seg mot ungdomsorganisasjonen til det ledende partiet i Norge. Men Tamtas foreldre tilhørte ikke eliten. Hun var en aktiv student, enebarn, foreldrene hadde fått henne sent, og Tamta var naturlig nok familiens øyensten.

– Hatet mot eliten ser vi dessverre i stadig større grad i dag. Du ser det hos Trump, du ser det i Øst-Europa, sa Seierstad, og la til: – Ord teller, ord kan være farlige. Og de kan lede til handling, sa hun med referanse til Breivik.

MUSIKALSK INNSLAG: Herborg Kråkevik og Mathias Eick.

Hauge og Hardanger

Da Frankrike overlot stafettpinnen til Georgia under tilsvarende seremoni, var det britisk-georgiske Katie Melua som sørget for det musikalske innslaget. I år mønstret Norge en sterk trio, bestående av Herborg Kråkevik, Mathias Eick og Kjetil Bjerkestrand – med tekstlig, musikalsk og geografisk hovedfokus på Olav H. Hauge og Hardanger. Det ble svært godt mottatt av en sal som var fylt til randen.

Apropos Olav H. Hauge og The Dream We Carry: Zurab Karumidze kunne røpe at kona Nina drømmer om Norge: – Hun drømmer om den flotte naturen, den sunne livsstilen. Hun elsker landet, fra avstand.

Responsen uteble ikke: Karumidze-paret ble umiddelbart invitert til Norge. Neste år inviterer Norge til Frankfurt.

 

(Hovedbildet: Medea Metreveli overrekker gjesteland-rullen til Margit Walsø).