Solgt i sekssifret Euro-avtale

Det tyske forlaget Goldmann sikret seg John Kåre Raakes The Ice (Isen) for et betydelig beløp. Slikt vekker filmselskapenes interesse.

Et sekssifret Euro-beløp måtte Random House-forlaget Goldmann til slutt bla opp for de tyske utgiverrettighetene til John Kåre Raakes thriller Isen (The Ice), etter en auksjonsrunde med sju andre forlag.

Isen fanget meg helt fra begynnelsen. Settingen, den sterke kvinnelige protagonisten, det action-mettede og intelligente plotet – du kan rett og slett ikke ønske deg mer. Kanskje bortsett fra litt popcorn og fyr på peisen når det går kaldt nedover ryggen på deg med denne blockbuster-thrilleren i fanget, sier forlagsredaktør Andrea Groll hos Goldmann, feirende med norsk akevitt ved agentbordet til Northern Stories i Frankfurt.

Med filmsuksesser

For John Kåre Raake betyr dette en pangstart på karrieren som bok-forfatter. Han er slett ikke ukjent med suksess – som manusforfatter til filmsuksessene Bølgen og Skjelvet. Men nå blir det også fokus på bok. Thrilleren hans ble en av de norske «snakkisene» på den store Frankfurt-bokmessen, flere måneder før Isen utkommer på norsk hos Gyldendal utpå nyåret.

– Jeg tror det kan handle om at det er en thriller med en eksotisk og uvanlig setting – på Nordpolen, som er i ferd med å smelte, er John Kåre Raakes egen kommentar til all den tyske oppmerksomheten.

ETTERTRAKTET: John Kåre Raake (foto: Julie Pike)

– Et eventyr

Nå lukter flere på mulighetene til å lage film også av Isen:

– Dette begynte jo opprinnelig som et filmmanus, så jeg har hele tiden skrevet dette med film eller TV-serie i bakhodet, sier John Kåre Raake. – Flere har vært klar over at jeg har holdt på med dette og jeg har hatt noen samtaler underveis. Etter at nyheten om den store tyske bokauksjonen ble kjent, har jeg fått en rekke henvendelser.

Raake skal møte flere av interessentene i dagene og ukene som kommer:

– Det er for tidlig å si hva som kan komme ut av dette. Det er en lang prosess, sier han.

– For John Kåre er dette begynnelsen på et litterært eventyr, han kunne ikke fått en bedre start på det internasjonale salget, sier Astrid Dalaker hos Northern Stories, Raakes litterære agent. – Nå gleder vi oss både til å selge bokrettighetene til mange andre land, og til å jobbe med film- og TV-rettighetene til Isen.  Vi har fått en lang rekke henvendelser, både fra forlag og filmagenter. Den tyske auksjonen har ikke gått upåaktet hen.