Riverton til Torkil Damhaug

Foto: BOK365

Rivertonprisen 2016 ble i dag tildelt Torkil Damhaug for «En femte årstid».

– Det føles større å vinne for andre gang. Det ligger nok en tanke bak det fra juryen om at det skal være en utvikling i et forfatterskap for å kunne vinne på nytt, og med det i tankene er det en større anerkjennelse, fortalte Damhaug til BOK365 etter prisutdelingen. 

 

I dag ble Rivertonprisen, eller «Den gylne revolver», delt ut på Litteraturhuset i Oslo, og det var Damhaug som stakk av med den gjeve prisen, for romanen «En femte årstid»

– En femte årstid er en suveren kriminallitterær prestasjon, som alle i juryen var helt sikre på at var årets beste kriminalroman, fortalte juryformann Hans Schei til de fremmøtte i Amalie Skramm-salen på litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

 

 

Dermed mottar Damhaug sin andre Rivertonpris. I 2011 mottok han prisen for romanen Ildmannen.

Men det var altså En femte årstid han vant for i år. Romanen følger fire ungdommer som henger sammen. Ann, Victor, Helene og Nicolai prøver ut ting, og alt er ikke like smart. En av de tingene de ikke burde gjort, var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på den nedlagte fabrikken nede ved elva, der det en gang skjedde en grusom ulykke. Kort tid senere er to av de fire ungdommene funnet døde, og den tredje er forsvunnet.

 

 

– Krim er den mest avskyelige av alle litterære sjangere. Den beskjeftiger seg med fysisk og psykisk ødeleggelse – drap, tortur og andre overgrep. Den fremmer menneskets verste side, fortalte prisvinneren fra scenen før han gikk over til takkelisten;

– Jeg vil gjerne si noen ord om min mors hus, for det var grusomme historier som lettere fikk min mors oppmerksomhet. Det var en skjellsettende opplevelse: å ha en vakker og uoppnåelig kvinnes fulle oppmerksomhet. Jeg kunne fange mors sterkt konkurranseutsatte oppmerksomhet med en cliffhanger.

– Boken er tilegnet min søster Bente, som guidet meg ut i bøkenes verden. Min kone Helen er den første leser av manuset, og hun sier akkurat det hun mener og det er det som trengs. Jeg vil også takke redaktørene mine i Cappelen Damm, som var med i en avgjørende fase av bokens tilblivelse, og takk til flere i forlaget som har fulgt den ferdige boken ut i ulvenes verden.

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte i 1996 med Flykt, måne, som fikk en god mottakelse. Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker. Etter utgivelsen av romanen Overlord i 2006 ble Damhaug forfatter på heltid.

 

De øvrige nominerte.

  • Unni Lindell: Jeg vet hvor du bor
  • Chris Tvedt: Den som forvolder en annens død
  • Karin Fossum: Hviskeren
  • Bjørn Olav Nordahl: Dødvinkel

 

 

Foto: BOK365