Mette-Marit om tabu og Knausgård

Kronprinsesse Mette-Marit på en tidligere Litteraturtog-reise. (Foto: Kongehuset)

–Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Kronprinsesse Mette-Marit hylles for sin åpenhet rundt det å ha en alkoholiker som far.

– Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, for ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor, fortalte H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit da Litteraturtoget i dag stoppet på Snåsa. 

–Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen, sa kronprinsessen.

 

Fra Snåsa til Stjørdal

I dag kom Litteraturtoget til Snåsa og Steinkjer. Litteratur om de vanskelige tingene og egne favoritter var H.K.H. Kronprinsessens tema, før det hele ble avsluttet med Shakespeare i Stjørdal.

Kan bøkene hjelpe oss med de vanskelige tingene, det vi ikke makter å snakke om? Kan litteraturen utfordre det som er tabu? Dette var emnet for litteratursamtalen i Snåsa.

 

#Tabu

Biblioteksjef Sigrunn Solbakken startet arrangementet på Snåsa bibliotek med å fortelle om det å veilede til riktig litteratur i tøffe livssituasjoner. Mange søker bøker om de harde erfaringene i livet, som barn og døden, overgrep, psykisk helse og andre vanskelige tema.

Med høytlesning fra Karl Ove Knausgårs Min kamp, fortalte Kronprinsesse Mette-Marit om sitt møte med denne boken: – Den beste litteraturen er ikke den vi leser, men den som leser oss, sa Kronprinsessen og siterte W.H. Auden. For meg var det å lese Knausgård akkurat sånn. (…) Knausgård skrev om sin far – jeg opplevde at han skrev om min.

Ved lese om andre forstår vi oss selv – og den andre.

Se video fra foredraget her. (Video: Kongehuset)

 

#Favoritter

Gjennom hele Litteraturogets reise har oppfordringen vært å dele sine beste leseopplevelser og boktips på Twitter og Instagram ved hjelp av taggen #minbok. Mange har fulgt oppfordringen, og den leseglade kan finne mye fint blant alt som er lagt ut. Kronprinsessen var blant de første til å dele en av sine favoritter – Astrid Lingrens Brødrene Løvehjerte.

I Steinkjer samtalte Kronprinsessen med forlagsredaktør Christian Kjelstrup om sin yndlingslitteratur. Det ble en kavalkade av bøker og forfattere som har betydd mye for Kronprinsesse Mette-Marit: Torgny Lindgren, Joan Didion, Inger Hagerup, Sufidikterne, Henrik Ibsen, Sigrid Undset, Selma Lagerløf, Philip Roth, Karin Boye, Edith Sødergran, Haruki Murakami, Scott Fitzgerald …

Kronprinsessen fikk også anledning til å snakke nærmere med noen av de andre som bidro med å fortelle om sine bøker under arrangementet.

 

#Shakespeare

Så kom toget til Stjørdal. Her var det flere som delte sin bok i Lokstallen, før hovedtemaet – Shakespeare – kom opp.

Skuespilleren Frank Jørstad åpnet med Verden er en scene fra komedien Som dere vil ha det (As you like it), med den berømte beskrivelsen av menneskets syv stadier fra fødsel til alderdom. Det ble også utdrag fra Richard III og Stormen, og Kronprinsessen fortalte om sitt eget forhold til Shakespeare – språkets store mester.

Og med dette hadde Litteraturtoget nådd sin endestasjon. Det finnes en bok for alle. Fortsett å dele.

 

(Foto/video/kilde: Kongehuset.no)